Urzeala vremurilor – recuperarea unor mestesuguri pierdute

 

CE NE PROPUNEM?

Un proiect de dezvoltare comunitară, care să pună în valoare potențialul și energia unui loc: Țara Făgărașului. Recuperarea unor meșteșuguri  tradiționale aproape pierdute (exemplu: țesutul și dantelăritul), redarea lor comunității și reintroducerea acestora în rutina creativă a vieții rurale, ca aport la dezvoltarea locală a zonei. Un ecosistem creativ, cu focus pe patrimoniul textil, care să redea comunităților încrederea și forța de odinioară. Comunitățile pot să vindece: cultural, emoțional, social, spiritual etc

 

CUM?

Prin construirea, de la zero, a unui atelier multifuncțional, în cadrul Muzeului de Pânze și Povești din satul Mândra,  în care comunitatea să reînvețe aceste mesteșuguri, unde să aibă loc rezidențe de creație, producție sau ateliere de prelucrare a informației pentru viitor. Un spațiu cultural și creativ, o adevărată experiență și un produs cultural care să reactiveze mândria locală și să aducă bunăstare  întregii comunități!

Prin readucerea la viață a mini – șezătorilor de lucru, în cadrul cărora să recuperăm și să repunem în funcțiune războaie vechi, să reînvățăm tehnici locale de lucru, să scoatem modele, să urzim sau să dantelărim…

Prin înființarea unui atelier-școală cu mini războaie pentru copii și nu numai…

Prin achiziționarea unor războaie moderne, care combină  funcționalitatea celor vechi cu tehnologia (aplicații, display-uri moderne, etc) pentru a-i atrage și pe tineri în această poveste.

Prin cursuri pentru descifrarea tainelor războaielor de țesut contemporane și a aplicaților digitale care te ajută să țeși.

Prin documentarea completă, interactivă a meșteșugurilor (video, schițe, scheme tehnice, povești)

Prin realizarea de expoziții, conferințe, broșuri

Prin crearea unei hărți și a unei rețele de meșteri din domeniul patrimoniului textil, care să se susțină reciproc.

Prin recrearea unei linii de textile de casă, inspirate de textilele simple,  țărănești cu tot cu partea de upcycling și recicling, prezentă în economia gospodăriilor de odinioară. Pe principiul: avem ceva extrem de valoros, cum păstrăm acest AND, cum îl facem relevant în contemporan și cum îl proiectăm pentru viitor? Acest principiu este important și potrivit în contextul noilor concepte: economie circulară, reziliență, sustenabilitate, dezvoltare durabilă, reziliență.

Prin redescoperirea culturii tradiționale și găsirea de soluții și orizonturi noi de design, concept, produs inovativ, conectat emoțional cu noile generații.

Prin workshop-uri /experiențe pentru localnici și  turiști.

Prin scoaterea meșteșugurilor din uitare și din muzee, reintegrarea lor în memoria colectivă și redarea acestora comunităților. Comunitățile pot astfel să renască. Iar comunitățile pot să vindece: cuptural, emoțional, social, spiritual.

CUM POȚI AJUTA TU?

Fii partenerul nostru de drum în această aventură, dă-ne idei briliante de fundrasing, recomandă-ne surse de finanțare, povestește și altora despre lupta noastră pentru recuperarea unor meșteșuguri pierdute și pentru renașterea conceptului de comunitate,  ajută-ne să scriem aplicații, DONEAZĂ  (în contul RO42RNCB0472136508350001 deschis la Banca Comercială Română, Făgăraș, pe numele Fundației Comunitare Țara Făgărașului Cod Fiscal 32085641, menționând fondul Mândra Chic / sau direct aici: http://fundatiactf.ro/donatii-online/ ) Fii unul dintre firele care urzesc, împreună, prin vremuri, această poveste curajoasă și unică!

Un proiect Muzeul de Pânze și Povești & Mândra Chic

 

jurnal Urzeala Vremurilor

 

1. ACHIZIȚIONAREA A 10 MINI-RĂZBOAIE DE ȚESUT,CU POVESTE ȘI CREAREA UNEI ȚESĂTORII PENTRU ÎNCEPĂTORI

 

 

2. BROȘA – SUVEICĂ „URZEALA VREMURILOR”

OBIECT  MANIFEST DE DESIGN CONTEMPORAN

Broșa – Suveică Urzeala Vremurilor este un mic obiect manifest, de artă contemporană, creat de arhitecta Octavia Loiș, de la ȘEZI, special pentru campania noastră de fundrasig, care susține recuperarea și redarea comunităților a unei serii de meșteșuguri din domeniul patrimoniului textil, aproape uitate: „ne-am gândit ca Suveica să fie un fel de ochi prin care vezi lumea, iar în centrul ochiului să fie infinitul, prin care trecem firul și meșteșugul mai departe. Suveica e poziționată în centrul unui romb, care reprezintă soarele și am vrut ca, la final, broșa să arate ca o pasăre în zbor, liberă, în lumină, determinată să răzbească.”
Detalii: 8cm, lemn stratificat de fag, gravură laser. Donație minimă sugerată: 100 ron! Comandă la contact@tarafagarasului.eu

Suveica Brosa

 

3. PREZENTAREA CAMPANIEI LA „DIPLOMATIC BAZAR”, ÎN BRUXELLES

URZEALA VREMURILOR BRUXELLES

4 PRIMULRETREAT DE ȚESUT ȘI TORS DIN ROMÂNIA

CURS PROFESIONIST DE ȚESUT, BURSE, RĂZBOI CONTEMPORAN ȘI ALTELE…

VEZI AICI  

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *