Muzeul de Pânze și Povești este un mic centru cultural în satul Mândra, din Țara Făgărașului. Un proiect de familie, dedicat oamenilor și poveștilor locului, coordonat de Alina și Ioana Zară. Parte a conceptului Mândra Chic, Muzeul găzduiește colecții de pânze – piese de zestre veche cu specific local, colecții de povești, sub diferite forme (cărți poștale, volume, expoziții), atelierele Mândra Chic, cunoscute deja de românii din toată lumea, în care se creează piese de zestre contemporană, dar și proiecte dedicate, gratuit, copiilor din comunitate, campanii de mediu și civice, tururi ghidate, un proiect internațional de călătorie, Suveica Mamei Ruța în jurul lumii și o grădină model, specifică satului, cu straturi de legume și pomi fructiferi.
Muzeul se găsește în casa Mamei Ruța, prima casă din Mândra “cu ciment la temelie, făcută cu bani din America”. La începutul lui 1900, oamenii din zonă plecau la muncă peste ocean, să facă bani cu care să-și construiască o casă. Mergeau 6 luni cu vaporul dus, stăteau acolo un an, mai făceau 6 luni întors, și la final reveneau acasă cu “mia” de dolari, cu care își făceau o căsuță. Mii de oameni au plecat atunci din Țara Făgărașului în America. A fost un adevărat fenomen… Se spune chiar că pe vasul Carpathia, care a salvat supraviețuitorii de pe Titanic, se aflau și mândreni, în drumul lor spre tărâmul făgăduinței. De unde s-au întors doar câțiva, printre care și unchiul Ioan, care a ridicat împreună cu mătușa Maria căsuța care acum a devenit locul de referință al comunității care numără aproape 3000 de suflete (peste 90% români, ortodocși). Casa a suferit o serie de intervenții în perioada comunistă, apoi după 2010 o restaurare funcțională, în cadrul căreia s-a încercat recuperarea cât mai multor elemente vechi.
Există un moment de vârf din an, în care Muzeul și satul întreg prind viață. E perioada în care au loc Atelierele de Vară dedicate, gratuit, copiilor din sat. Aproape 100 de juniori participă anual la activitățile speciale, dedicate lor. Ateliere de cusut simboluri cu specific local, de tâmplărie și sculptură, pictură pe sticlă după modele întâlnite în biserica monument istoric a satului, pictate de celebrul iconar Savu Zugravu, ore întregi în care se reiterează jocurile vechi ale copilăriei, workshopuri de dezvoltare personală, de lucru cu lut, cu lână sau de restaurare, invitați care dezvoltă campanii de mediu, conștientizare, integrare și implicare în comunitate, proiecții de filme și documentare, excursii cu biccleta, ateliere de joc și cântec vechi din sat, redescoperirea gastronomiei și spiritualității comunității, marcarea Zilei Satului (20 iulie, Sf Ilie) printr-o sărbătoare în care copiii reușesc să anime întreg satul.