Schite de modele si povesti romanesti – cartea Mandra Chic cu paternurile si istoriile unei comunitati

„Cărticica aceasta este, de fapt, un caiet de lucru mai îngrijit, cu schițe de modele și povești românești. Scris în cadrul atelierelor șezătoare Mândra Chic, cuprinde rodul drumului meu printre lăzi de zestre, oameni, rost și rânduială veche de pe la noi!

Pentru mulți oameni, atribuirea unor povești categorice anumitor simboluri este periculoasă, irelevantă sau nerealistă. Ceea ce am făcut în acest caiețel a fost să adun spiritul locului meu natal, într-o poveste, fără intenția de a cataloga ceva categoric, fără pretenție de absolut și cu atât mai mult de specialist. Am scris acest caiețel doar în calitate de nepoată, în amintirea bunicii și din respect pentru cultura noastră atât de bogată și plină de profunzime.

Am scris 14 povestioare inspirată de locurile, oamenii sau istoriile lor și le-am însoțit cu schițe ale unor modele de bază. Așa cum le-am găsit prin cărți, pe hainele din Mândra (după ce am căutat prin zeci de lăzi de zestre), pe la specialiști, cercetători entuziaști, restauratori de valori, și cum le-am auzit de la cei care azi nu mai sunt, dar cărora le-am bătut în poartă la timp. Multe povești și modele au plecat pentru totdeauna, o dată cu ei… Important acum este ce vom face cu ce ne-a rămas! Noi le redăm strălucirea de altă dată în cadrul mixului consacrat Mândra Chic: paternuri brodate manual (după modele de patrimoniu din cărți, muzee, sau colecții private) și mesaje din cultura veche sau contemporană. Aplicate pe piese de bază contemporane.”

Alina Zară

Prima ediție a fost una specială, a apărut cu sprijinul Idei din Țara lui Andrei (concurs de proiecte 2014) la Editura ALLFA București, tipărită în câteva sute de exemplare. Cuprinde modele cu semnificații și simbolistică, alăturate unor povestioare scurte și printate pe 3 tipuri de hârtie reciclată. Coperta a fost un carton special, care să poată aduna urmele fiecărei atingeri și să înmagazineze povestea drumului cărțuliei prin viața fiecărui posesor.

Fiecare cărticică din prima ediție a fost personalizată! Poartă un număr și un nume și peste 150 dintre ele o povestioară scurtă, românească, unică, asemeni celorlalte 14 oficiale, din carte…

Începând cu a doua ediție, cărticica este tipărită pe hârtie clasică, are 56 de pagini bilingv (ro&en) și câteva simple ( îndemn ca fiecare să își noteze propriile povești, să își facă propriile schițe ale modelelor și simbolurilor de acasă)

 

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *