Printre primele noastre produse de zestre contemporană au fost o serie de accesorii de pus în piept, create din suprapuneri de fetru natural, dantele de casă făcute cu croșeta și piele inscripționată manual cu vorbe neaoșe, de pe la noi. Le-am lucrat ca un exercițiu de antreprenoriat pe bază de produs local, cu fetițele din comunitatea noastră, care se adunau la workshopurile de educație și dezvoltare locală, pe care le dăruim, de mai bine de 10 ani, copiilor din sat! Le-am spus “MÂNDRUȚE” și le-am făcut cunoscute peste tot în țară. E un produs românesc, creat de noi și lucrat manual, autentic, cu poveste locală, sustenabil, din materiale naturale, prietenoase cu mediul înconjurător. Cu banii strânși din vânzarea mândruțelor am susținut și susținem tot mai multe ateliere și burse de educație dedicate copiilor.
Am completat colecția de accesorii cu o serie de BROȘE speciale, cu ramă de lemn, în care am prins mici broderii manuale pe pânză de in, cu diverse imagini, vorbe și simboluri reprezentative ale culturii noastre.
Apoi, în primăvara lui 2018, am lansat INSIGNIȘORUL – o bucată de pânză lucrată manual, prinsă într-un mecanism de insignă clasică și atât de populară în rândul tinerilor, cărora ne străduim să le transmitem tradiția în forme contemporane! Un talisman inspirat, simbolic, din vechiul obicei al mărțișorului, aflat pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, UNESCO. Un mic obiect de podoabă ce se poartă în piept, lângă inimă. Un concept de care suntem foarte mândri și care are o rezonanță tot mai mare, de la an la an! Primăvara insignișorul se transformă îm mărțișor, iar peste an rămâne insigna cu broderie lucrată manual! Dar tot insignișor se numește, iar străinii sunt foarte încântați să descopere la noi, în orice perioadă a anului, povești despre acest obicei tradițional, atât de bine păstrat! O mică inovație contemporană completată de magneții de frigider cu pânză brodată de mână!
Fiecare astfel de accesoriu cumpărat reprezintă o faptă bună, prin implicarea directă, atât a creatorului său cât și a cumpărătorului, în proiecte sociale, de educație alternativă și dezvoltare locală a comunității noastre.