IN MANDRA, DE “NOAPTEA MUZEELOR LA SATE”

NOAPTEA MUZEELOR LA SATE

Noaptea Muzeelor la sate este o marcă culturală nouă, inedită și unică în lume. A fost gândită pentru a arăta cât de divers și de interesant este patrimoniul cultural și muzeal din satele românești. Pe 2 septembrie 2023 s-a întâmplat, simultan, în aproape 2oo de spații din România.
Noi, la Muzeul de Pânze și Povești, am activat atât #CasacuZestreVeche cât și #Garaj30 (colecția cu obiecte și povești locale din comunism)

Șezătoare cu dantelărese

plus expoziție de dantele și caligrafie

Șezătoarea noastră săptămânală, cu dantelărese, a avut porțile deschise pentru un schimb de modele, povești, tehnici de lucru și plăcinte. Dar și expozița celei mai tinere dintre noi, Ana, de la Zestre cu Poveste (dantele lucrate de bunicele ei, înrămate laolaltă cu citate din cultura românească, caligrafiate de tatăl Anei )

Patrimoniul textil din Țara Făgărașului

O colecție specială de costume de patrimoniu din Țara Făgărașului, care aparține Asociației Iia Călătoare. Cu un port generic “de Făgăraș” la mijloc, între costume de dincolo și dincoace de Olt și cu un minunat styling creat de Anca Bâtiu. Asocierea cu mini- instalațiile florale, realizate de Ioana Motoc, de La Florista, a fost una de zile mari și a înnobilat prispa casei noastre cu zestre veche, pe unde au trecut peste 100 de oameni, până aproape de miezul nopții…

TREASURE HUNT

LECȚIE ALTERNATIVĂ DE ISTORIE RECENTĂ, LOCALĂ

Vânătoarea de comori a fost, de fapt, o lecție alternativă de istorie recentă, locală.  Am lucrat cu “Jurnalul meu de Istoria Comunismului”, pe care l-am primit de la Muzeul Comunismului pentru Copii, un proiect al Memorialului Pitești. Punctul de plecare la vânătoare a fost #Garaj30, cel mai recent spațiu cultural deschis de noi, în care am adunat o colecție de obicte și povești locale din comunism. Copiii și părinții au trebuit să descopere fiecare propriul jurnal, îngropat în cimitirul din sat, acolo unde sunt înmormântate victimele regimului comunist. Apoi au trebuit să fugă la Muzeul de Pânze și Povești, unde să aleagă o carte poștală din colecția de aici și să o scrie celor dragi, ca și când ar fi în detenție, în anii ’50, respectând regulile închisorilor comuniste. Apoi s-au întors la Garaj, unde au avut de completat cel puțin 3 “lecții” din jurnal (excelent concepute pentru copii de echipa de la Pitești). Perioada comunistă înseamnă o traumă colectivă, mulți părinți nu mai știu să le povestească celor mici despre ce s-a întâmplat atunci, tot ce a rămas este un soi de nostalgie, care îngroapă întunericul și frigul (și la propriu și la figurat) acelei  perioade. Proiectul nostru nu însemnă nici victimizare, nici negare ci mai mult asumarea unei discuții care trebuie adusă în spațiul public, pentru a vindeca  trauma, împreună!

RECICLARE CREATIVĂ DE OBIECTE ȘI EMOȚII

O expoziție semnată de artistul vizual Mugurel Răducanu și o discuție liberă cu acesta și  Alina Zară, story teller și curator la Muzeul de Pânze și Povești și  #Garaj30.
A fost o seară relaxată, cu povești despre cum poate arta să vindece, despre cât este de importantă educația și cât sunt de benefice, pentru sănătatea spirituală a unei comunități, activările culturale în mediul rural…

Lansare carte poștală cu povești

“Mândră din Mândra”

Muzeul de Pânze și Povești găzduiește o colecție specială de cărți poștale cu povești Mândra Chic. Pe 2 septembrie a fost lansată o nouă carte poștală,  “Mândra din Mândra” –  reproducere după o lucrare originală semnată de Mihaela Laslo, pictorul restaurator, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și autoarea minunatei serii “Îngeri cu Altițe”. Lucrarea originală a fost creată special pentru noi și se poate admira la Muzeul de Pânze și Povești, într-un mix artistic alături de o cutie poștală creată de arhitecții de la Șezi,  lucrarea sculptorului Gheorge Zaharia “Suveica Mamei Ruța”, inspirată de proiectul nostru internațional de călătorie cu peste 1 milion de km în portofoliu și o ie de colecție…

A fost o noapte memorabilă!

Abia așteptăm următoarea ediție…

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *