#Garaj30 Mandra: colectie de obiecte si povesti locale din comunism

Muzeul de Pânze și Povești din Mândra, Țara Făgărașului, a inaugurat, la final de august, un spațiu cultural inedit. Este vorba despre o colecție rurală de obiecte și povești locale din comunism.

#Garaj30 este o expoziție proiect despre felul în care „Epoca de Aur” și industrializarea au intrat, tăvălug, într-un sat până atunci ancorat în tradiție, influențându-i viața și identitatea, arhitectura, cultura, tradițiile, oamenii, gastronomia, mentalitățile… #Garaj30 este un demers curajos de privit la semnele trecutului din noi și din jurul nostru. O invitație la reflexie personală despre moștenirea transgenerațională a unei perioade care ne marchează prezentul în atât de multe feluri. #Garaj30 marchează începutul unei discuții publice atât de necesare în Țara Făgărașului. #Garaj30 este povestea personală a Alinei, a neamului și satului ei.

Obiectele expuse sunt doar pretexte care declanșează amintiri, într-un spațiu gândit să le conțină și consemneze. Un spațiu viu, interactiv,  în care  poveștile unora dintre cei care vor trece prin curtea Garajului vor întregi arhiva interviurilor de istorie orală pe tema comunismului și represiunii.

O expoziție concept, permanentă, semnată de Alina Zară, ce aparține Muzeului de Pânze și Povești, găzduită  de garajul lui nea’ Ionică a lu’ Avram, fost șofer la IRTA și îngrijită, voluntar, de Alexandra Lazea, fiica lui. Echipa de proiect: Alina Zară – curator, Ioana Hașu Georgiev – cercetător al trecutului recent,  Georgi Georgiev – istoric, Alexandra și Didi Lazea – colecționari, Karla Ciambur – voluntar. Invitați speciali, la secțiunea Galerie #Garaj30, artiștii vizuali Mugurel Răducanu și Ada Mureșan.

Vernisajul a fost urmat de proiecția în aer liber a seriei de filme “Amintiri din Epoca de Aur”, un proiect coordonat de regizorul Cristian Mungiu. Biletul de intrare a fost… o ceapă roșie de Mândra – un renumit produs local  Toate “încasările” au fost trimise echipei de producție de la București.

Inaugurarea spațiului a făcut parte din programul cultural al Festivalului Cepei Roșii Mândra, care a avut în perioada 26 și 27 august 2023

#Garaj30 va fi deschis o dată pe săptămână, cel mai probabil sâmbăta, sau pe bază de programări

#Garaj30 este situat în Mândra, la numărul 30

 

Fotografii: Ileana Ionescu și Adrian Murgea

 

ȘOPRONUL / represiunea și rezistența (anii ’50)

 

GARAJUL (5 grupări de obiecte și 5 povești – spațiul de locuit, anii ’70/’80)

 

Povestea Daciei lu’ nea Ionică a lu’Avram

Sirop cu sifon și magneți de frigider

grafică artistul vizual Ada Mureșan

COLECTIVIZAREA, una dintre cele mai mari drame

din istoria recentă a României

Galerie #Garaj30

Singura libertate – educația / cartea

invitat artistul vizual Mugurel Răducanu

Vernisaj expoziție și proiecție de film

Amintiri din Epoca de Aur

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *