37. Suveica in Canada – workshopuri culturale pentru sute de copii si adulti

Suveica in jurul lumii

Tocmai s-a încheiat cel mai lung traseu din proiectul nostru internațional de călătorie cu peste un milion de km în portofoliu. Un traseu de aproape un an și jumătate în extremitatea nordică a continentului american, în a doua țară a lumii (ca întindere). Aici, cu sprijinul mai multor români inimoși, al Ministerului Culturii și Artei și Ministerului Cetățeniei și Emigrației din Canada, a avut loc o serie inedită de worksho-uri, conferințe și prezentări, la care au participat, online, sute de oameni (români și străini, deopotrivă). Aceștia au avut ocazia să se conecteze, sau reconecteze, la identitatea noastră culturală!

Călăuza Gabriela Covaci a „prins” Suveica după 3 ani de aștepta „la coadă”… A preluat-o în „Anul Pandemic” 2020, când întreg calendarul de călătorie al proiectului Suveica Mamei Ruța în jurul lumii a fost dat peste cap. Gabi, româncă strașnică din Ploiești, este stabilită încă din 2003 în Burlington, Canada. Este consultant de carieră la Universitatea Mohawk din Hamilton și din 2006 a deschis două școli de limba română, sub patronajul Ministerului Educației Guvernului Canadian. A creat și un ONG specializată pe educație: Rocateach. În 2017 a făcut upgrade la ONG -ul vechi, care a devenit Arts4people movement și care, pe lângă taberele de vară și de iarnă, organizează și evenimente culturale, la care participă, în vremurile bune, sute de persoane.

Gabriela a pregătit pentru Suveica Mamei Ruța un traseu inedit, adaptat la perioada pandemică, pe care o traversează toată lumea.

📍 A creat un workshop special „𝗦𝘂𝘃𝗲𝗶𝗰𝗮 𝗠𝗮𝗺𝗲𝗶 𝗥𝘂ț𝗮 î𝗻 𝗷𝘂𝗿𝘂𝗹 𝗟𝘂𝗺𝗶𝗶”, pentru școlile și organizațiile românești din Canada, care aveau înscriși copii în diferite programe. Atelierul, desfășurat online, a cuprins povestea Suveicii și un exercițiu îndemn la scris cu mâna. Cu ajutorul sponsorilor, Gabriela a trimis, prin Poștă, fiecărui copil înscris la workshop, o scrisoare de intenție și prezentare a proiectului, 2 cărți poștale din colecția de la Muzeul de Pânze şi Poveşti și timbre. După ce ascultau povestea, copiii colorau cartea poștală cu personaje din poveștile românești (prilej cu care au aflat și ei mai multe despre Cosânzeana, Făt Frumos sau Calul Năzdrăvan), o timbrau și o adresau unui prieten nevorbitor de limba română, pentru a-i face cunoștință cu cultura din care provenim. A doua carte poștală sumariza povestea călătoriei de peste 1 milion de km a Suveicii Mamei Ruța prin lume, ca ambasador al valorilor culturale românești, pe care o trimiteau unui prieten vorbitor de limba română. Sute de copii au participat la acest exercițiu fabulos de redescoperire a identității culturale românești, timp de aproape un an!

📍 Povestea Suveicii Mamei Ruta în Jurul Lumii a fost prezentată de Gabriela și în cadrul 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹 𝗗𝗮𝘆 (Ziua Culturii Canadiene, unde sunt invitate toate culturile care conviețuiesc pe teritoriul acestei țări), dar și la 𝗠𝘂𝗹𝘁𝗶𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗶𝘀𝗺 𝗗𝗮𝘆, în Burlington (Ministerul Cetățeniei și Emigrației susține această sărbătoare unde, pe parcursul unei zile, în fiecare oraș, municipalitatea organizează un eveniment la care participă toate naționalitățile, fiecare cu poveste sa)

📍 Apoi au urmat „𝗔 𝘀𝘁𝗼𝗿𝘆 𝗶𝗻 𝗮 𝗯𝗮𝗴”, un proiect amplu, care a durat 3 luni și a fost susținut, parțial, de Ministerul Culturii și Artei din Canada. Proiectul a cuprins o serie de workshopuri dedicate adulților, cu posibilitatea de a se transforma într-o activitate de familie. S-au înscris peste 300 de participanți care au ascultat, online, povestea călătoriei Suveicii Mamei Ruța în jurul lumii și au manufacturat niște suveici în miniatură, pe care le-au transformat în broșe. Toți participanții înscriși în proiect au primit, acasă, câte un kit care cuprindea o mică trăistuță dichisită manual (inspirată de povestea culturală a traistelor, pe care o duc prin lume călăuzele Suveicii), în care se afla: o mini suveică din lemn, fire de lână colorată , marker de pictat, pin, ac de cusut, cartea poștală cu povestea călătoriei Suveicii prin lume și timbru pentru a putea fi expediată. La finalul workshopului, participanții aveau pregătită de expediere cartea poștală cu povestea Suveicii și în piept o broșă manufacturată personal, care simbolizează frumusețea metaforică a tuturor călătorilor culturale pe care le-am putea face într-o viață și care ne-ar putea îmbogăți peste măsură. . .

Proiectul a fost lansat de Ziua Universală a Iei cu o conferință despre arta și cultură românească, dedicată artiștilor, artizanilor, creativilor și tuturor celor interesați de design cultural. Aceștia au primit,  prin poștă, acasă, cartea Schițe de modele și povești românești, semnată de Alina Zară, care a și vorbit în cadrul conferinței despre identitatea culturală locală a zonei de unde a pornit Suveica Mamei Ruța prin lume.

📍 Gabriela a profitat de ocazie și a dus Suveica și la canalele de televiziune în limba română din Canada, pentru a face cunoscută această minunată călătorie cât mai multor oameni, dar a luat-o și cu ea în vacanță, până în Portugalia, la Fatima.

La finalul călătoriei adat o fugă până la New York, pentru a preda Suveica următoarelor călăuze, care vor continua să promoveze identitatea culturală românească

 

Suveica in jurul lumii

Suveica in jurul lumii

 

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *