10 personaje-eroi din povestile romanesti

10 personaje din povestile romanesti

👉 În 2020, în plină pandemie, în cadrul proiectului nostru internațional de călătorie Suveica Mamei Ruţa în jurul lumii, am făcut o serie de workshop-uri pentru copiii de români, stabiliți în Canada. Proiectul a fost susținut de Ministerul Culturii și Artei & Ministerul Cetățeniei și Emigrației din Canada, călăuză fiind Gabriela Covaci. Sute de copii au primit, acasă, prin poștă, un kit cu care lucram în cadrul atelierului online. Printre firele și bucățile de lemn, cu care manufacturau o Suveicuță călătoare, se afla și o carte poștală, de colorat, cu personaje din poveștile românești, și timbre, pentru a putea fi expediată prietenilor de alte naționalități, ca să le facem cunoștință cu cultura noastră tradițională. Atunci ne-am dat seama că, peste 90% dintre copii nu știau cine e Cosânzeana sau Făt Frumos și ce puteri magice au Pasărea Măiastră sau Calul Năzdrăvan. Iar părinții nu știu să le rezume, concret, portretul acestor personaje-eroi. Și am zis că musai trebuie să facem ceva…

👉 Prima variantă a fost un kit cu fișe și creioane de colorat, cu poveștile a 10 personaje alese de copiii de la noi din sat, traduse în limba ucraineană și dăruite la mii de copii din centrele de refugiați din România și republica Moldova. A fost una dintre primele resurse, gratuite, în limba ucraineană, din România, create în vreme de război…

👉 Am intrat apoi în maganzinele pentru copii din România și am constat că lipsește, aproape cu desăvârșire, cultura românească. A fost momentul în care am hotărât să facem această cărticică pentru părinți și copii și kitul în care punem și o păpușă-perniță, manufacturată manual din materiale prietenoase cu mediul, care poate fi un cadou minunat, de zestre, pentru toți cei care merită să cunoască și să primească o bucățică din cultura căreia aparțin. Sau pentru cei cărora vrem să le facem cunoștință cu cultura din care ne tragem!

Astfel, am finalizat un kit complet și complex, la dispoziția tuturor, care conține următoarele:

1. Cărticica de zestre pentru părinți și copii: “10 personaje-eroi din poveștile românești” ( format A5, 24 de pagini, ilustrații originale, semnate de artistul vizual Ada Mureșan, care pot fi colorate și personalizate după bunul plac, QR coduri către un audio book cu vocile actorilor Natalie Ester și Dragoș Ioniță, print pe hârtie reciclată, copertă dintr-un carton special, cu serigrafie manuală, ISBN, traducere în limba engleză) În carte descoperiți portretele  următoarelor personaje:  Făt Frumos, Ileana Cosânzeana, Zâna Zânelor, Calul Năzdrăvan, Pasărea Măiastră, Împăratul Verde, Regina Albinelor, Fata Moșului, Zmeul Zmeilor și Îngerașul din rugăciunile copilăriei noastre.
2. Pernițe- păpuși: broderie pe pânză naturală (umplutură din bumbac anti alergic) Dimensiuni aproximative: 15/25 cm
3. Cutie de carton personalizată, hârtie de mătase și certificat de zestre!
Prețul unui kit: 150 ron plus taxa de livrare Fan Courier
Puteți comanda la contact@tarafagarasului.eu 
Banii strânși din vânzare acestui kit vor fi folosiți la construirea unei săli interactive pentru copii, la Muzeul de Pânze și Povești din Mândra, de la noi din comunitate!
cadou copii
Fotografii: Iulian Șimodi. Concept-design: Artisan Flower Concept
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *