Scrieți cărți poștale celor dragi, într-o zi oarecare. Trimiteți un gând în dar, scris de mână. Și apoi stați un minut cu voi și simțiți duioșia momentului, reconectarea cu cei dragi, oricât ar fi de departe! Inspirați de spiritul sprințar, grăbit și ușor superficial al acestor vremuri, am început să creăm o colecție de cărți poștale cu povești. Pentru că de prea multă vreme nu mai primim în căsuța poștală decât facturi și materiale promoționale. Pentru că știm din ce în ce mai bine să tastăm și din ce în ce mai prost să scriem. Pentru că vine o vreme în viața noastră, a fiecăruia, când avem nevoie de gesturi duioase, personale, firești, naturale, de reconectare la o sursă de bine aflată departe. Imaginați-vă bucuria oamenilor acestui secol când, printre mii de mesaje digitale, primesc o carte poștală cu o povestioară și un gând scurt, scris cu mâna, special pentru ei. Pe cât de comun nu demult, gestul devine pe zi ce trece tot mai neprețuit!
Avem deja o colecție bogată de cărți poștale cu povești scrise de Alina Zară, bilingv (română și engleză), inspirate de spiritul românesc și mixate cu desene, fotografii, grafici simbolice, create de prieteni buni. O colecție care este, în același timp, și o campanie-îndemn la scris cu mâna. Avem cărți poștale cu personaje din poveștile românești ce pot fi colorate sau pictate de copii, avem cărți poștale blanc ce pot fi personalizate de artiști, avem cărți poștale cu povestioare duioase care să aline doruri, avem cărți poștale manifest, avem cărți poștale cu epistole de dragoste, cărți poștale care pot însoți cadourile, sau scrisori deschise pentru implicare în comunitate. Și avem ateliere cu cărți poștale personalizate, pe care le facem în diverse spații convenționale sau neconvenționale.
De ce campania noastră? Pentru că scrisul de mână devine în era digitală trăsătură de caracter. Lecțiile de caligrafie par astăzi meșteșuguri învechite ale dascălilor și școlerilor de altă dată. Copiii buchisesc tastaturi care mai de care mai sofisticate, astfel încât în lume există deja comunități întregi care nu mai știu să scrie cu mâna. Cercetătorii au demonstrat, de-a lungul timpului, prin diverse aplicații neuroimagistice, că scrisul de mînă schimbă felul în care învață copiii și dezvoltă creierul acestora. Numai faptul că mânuim un stilou sau un creion ne crește activitatea cerebrală și ne rafinează funcțiile motorii. Mai mult, scrisul de mână spune foarte multe despre personalitatea unui om! Îl definește foarte clar și este un soi de oglindă a capacităților sale intelectuale, a spiritului. Caligrafia este un element estetic, una dintre cele mai importante forme de comunicare umană, un exercițiu bun de răbdare, atenție și autodisciplinare. Caligrafia degajă eleganţă prin contrast, armonie, rafinament, frumusețe, echilibru și efectul de unicat ( oricât ar semăna între ele când sunt spuse, cântate sau șoptite, odată ce le scrii cu mâna, cuvintele devin, fiecare, o altă poveste). Campanie realizată în colaborare cu Colțul Românesc.