ECO MANDRU GOSPODAR – INSTALATII STRADALE INEDITE, PLEDOARIE PENTRU UN MEDIU CURAT

„ECO Mândru Gospodar” este un proiect care vizează schimbarea mentalităţii oamenilor în ceea ce priveşte relaţia acestora cu mediul înconjurător! Am ecologizat principalele zone de acces înspre cele mai importante obiective turistice ale satului Mândra şi, în paralel, am întreprins acţiuni de informare, conştientizare şi educare a comunităţii în vederea păstrării curăţeniei. Am ales să facem toate acestea într-un mod inovativ, care să atragă atenţia asupra comunităţii noastre şi implicit să genereze o atenţie specială a comunităţii asupra unui subiect care nu prezintă în acest moment interes: curăţenia în spaţiul public. Astfel, ne-am propus montarea pe uliţele satului a mai multor instalaţii de artă contemporan-stradală, sub forma unor oameni care ţin în braţe coşuri de gunoi. Instalaţii pline cu mesaje-îndemn creative, care să contribuie la stoparea unui comportament iresponsabil în ceea ce priveşte aruncatul gunoiului în plină stradă! Omuleţii noştri, pe care i-am botezat ECO Mândru Gospodar, au constituit un pretext pentru a aduna în jurul lor copii şi adulţi în campanii de informare, conştientizare, ecologizare şi schimbare a mentalităţii!

Echipa de proiect: Silvia Brassoi / Laurenţiu Curticăpean, Ciprian Barbu, Cosmin Comşa / Copiii de la Muzeul de Pânze și Povești / Meșterul tâmplar Florea Leon Raul (din Mândra)/Coordonator: Alina Zară

ECO Mândru Gospodar  este în fapt o instalaţie de artă stradală, care reprezintă omul gospodar, cu grijă faţă de mediu şi comunitatea din care face parte. Este haios, prietenos şi foarte pregătit să schimbe lumea și să pornească o adevărată revoluţie la nivelul mentalităţii oamenilor din zona rurală!

„Omuleţii noştri sunt reprezentarea metaforică a unor flăcăi de 1,80 m care au grijă de mediul înconjurător şi spun o poveste frumoasă despre responsabilitate şi buna rânduială românească ce este sufocată de atâtea ambalaje şi mentalităţi de plastic, importate de pe te miri unde şi aruncate în mijlocul uliţei, la întâmplare şi iresponsabil”

Un „omuleț” a costat aproximativ 800 ron și a fost produs și montat de meșterul tâmplar al satului Florea Leon Raul, împreună cu mai mulți voluntari ai noștri. Căutăm în continuare soluții și materiale potrivite care să reziste ploilor, înghețului, soarelui, devalizărilor, etc. Omuleții cu care am început proiectul sunt din lemn stratificat, care nu are un termen de garanție prea lung! Într-o primă etapă a proiectului copiii s-au înscris la concursul de proiecte demarat de YouthBank Făgăraş, pentru a reuşi să obţină finanţare pentru primul ECO Mândru Gospodar. Dar, în acelaşi timp, au pregătită o adevărată strategie prin care să convingă o lume întreagă să îi ajute să monteze cât mai mulți omuleți și să creeze un adevărat exemplu de bune practici, de bun simţ şi cu impact major, pe termen lung, asupra mediului şi mentalităţii oamenilor! Prin finanțare YouthBank s-au obținut banii necesari pentru realizarea primului omuleț și a unor pliante de prezentare și conștientizare. Mai mult, datorită sprijinului financiar al prietenilor noști Vlad Miriță – București și Alin Prunean – Zalău, copiii au reușit să mai monteze încă unul!

A urmat o altă etapă: sâmbătă, 20 septembrie 2014, copiii de la Muzeul de Pânze și Povești, alături de mai mulți prieteni, au particicipat la concursul caritabil Bikeathon Țara Făgărașului, organizat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului, pentru a strânge bani în vederea continuării proiectului ECO Mândru Gospodar (oameni de lemn în mărime naturală, cu coșuri de gunoi în brațe, pictați de copii cu mesaje îndemn la curățenie, bună creștere, bun simț și rânduială)  Alți câțiva prieteni ne-au susținut prin donații și astfel am reușit să completăm colecția noastră de “OMULEȚI”. Mai mult, fetițele care participă la atelierul de mândruțe (un experiment antreprenoarial local, desfășurat la Muzeul de Pânze și Povești) au hotărât să doneze toți banii strânși din vânzarea lucrușoarelor manufacturate de ele peste vară pentru a mai adăuga un Omuleț.

Mulțumim bicicliștilor: Mihaela Faydaver, Casiana Tudor, Simona și Alexandru Ciuban, Elena Dobrotă, Nicole Dragos, Sorin Dragos, Raul Barbu, Stelio Sapatoru, Corina Grigoriță, celor 7 bicicliști care au pedalat pentru noi din partea Asociației ETC Mândra, sub coordonarea învățătoarei Constandin Monica, Andreea Marin, Georgiana Bera, Georgiana Barbu, Daniel Zară, Razvan Marin, Raluca Cucu, Catalin Brassoi, Iulia Taflan și Ioana Zară. Multumim susținătorilor care au donat pentru noi: Maria Bucur, Alina Marchis si Lucian Stirb, Adina Albu, Oana Ilea, Andreea Cristea, Oana Mitea, Cristina Ailoae, Tamara Carje, Vlad Miriță, Marius Turlea, Ioana Corduneanu, Andrei Butum,Tatiana I, Denisa V, Marcel B, Anca Dragu, Nicoleta M, Alina Z, Mirela C, Octavia C, Petrisor S, Matei D, Horia S, Rasvan J, Mihai L, Alexandra Fit, Horia T.

 

 

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *