Batista de buzunar Mandra Chic – element identitar fin, de zestre contemporana

 

Batista de buzunar Mândra Chic este o piesă de zestre contemporană creată în atelierele șezătoare Mândra Chic. Un element identitar fin, de zestre contemporană, ce poate fi purtat când vrei să îți asumi cultura din care faci parte, când dress code-ul evenimentului o cere, sau când simbolurile din etnografia româneasă îți sunt aproape de suflet și le porți în buzunarul de la piept, în semn de prețuire pentru neamul tău, oriunde te-ai afla în lume! Sau pur și simplu când dorești să faci un cadou inspirat, autentic, românesc, cu poveste. Lucrate manual, pe pânze de in sau bumbac ecologic, cu fir de mătase naturală, lână sau bumbac clasic.

  • Prima batistă am pregatit-o pentru John Akeroyd, botanistul Casei Regale și un apropiat al Prințului Charles: ” O să fie invidios pe batista mea, cred că va trebui să îi facem și lui una” 🙂 Și am făcut una și pentru prinț. Ambii sunt mari iubitori și promotori ai florilor de câmp de pe la noi. Le-am brodat fiecăruia floarea preferată de pe pajiștile din Transilvania, pe care le laudă o lume întreagă pentru biodiversitatea lor extraordinară. Cele două batiste au lansat linia noastră de batiste cu flori.
  • Am lansat apoi colecția de batiste cu simboluri din etnografia românească. Cu colțuri sau șire brodate delicat, în mai multe puncte de cusătură și tiv de tip ajur cu găurele
  • În an Centenar am lansat și prima batistă din colecția Suvenir, Batista Maniu! Brodată manual, pe pânză veche de casă, țesută în război, cu fir natural de bumbac și tiv terminat manual în colțișori de dantelă.  Modelul este o replică a monogramei familiei Maniu și a semnăturii oficiale a marelui om politic, făuritorul României moderne. Batistele Suvenir Maniu sunt lucrate de femeile din Bădăcin, satul său natal, în tehnica locală “roizălit” (cusătură realizată după un model desenat pe pânză) și sunt numerotate. Sunt piesele noastre Centenare, omagiu detaliilor simbol care au creat România Mare! Fiecare e unică în felul ei. Primele 10 batiste din colecție au fost licitate în cadrul Galei Culturii Sălăjene din 2018, eveniment organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj. Licitația a adus, în contul proiectului de restaurare a casei memoriale a marelui om politic, 5000 ron! Pe lângă Batista Maniu am creat încă o batistă, pe care femeile au stilizat cu ajutorul nepoților și a Googleului harta satului. E o altfel de hartă, mai specială, pe care o poți lua amintire de la Casa Memorială Maniu, din Sălaj.

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *