36. Suveica ajunge pe Nemrut Dagi, „muntele dacilor nemuritori din Turcia”

Pe 3 iunie Suveica Mamei Ruța a plecat să colinde lumea din nou. De această dată împreună cu Roxana, de-a lungul țărmului turcesc al Mării Negre (Amasra, Sinop, Safranbolu Giresun, Camlihemsin (Rize). Apoi Georgia: Batumi (oraș port și stațiune la Marea Neagră), Mestia și Usghuli (sate situate în inima Caucazului), Telavi – situat în cea mai mare regiune viticolă a Georgiei, Kakheti. Revenim în Turcia prin Artvin, coborâm spre Anatolia centrală prin Kars, la Lacul Van și apoi ajungem în orașele din Câmpia Mesopotamiană: Hasankeyf, Mydat, Mardin. Ne continuam călătoria spre Sanliurfa, Gobekli Tepe, Gaziantep, Mersin. De la Mersin pornim pe Riviera turcă a Marii Mediterane spre Fethye și Ceșme. 3 țări: Turcia și Georgia (Bulgaria de tranzit), două mări (Neagră și Mediterană) și vreo 9000 de km.

 

 Ushguli este un sat din inima Munților Caucaz, situat la 2.200 de metri deasupra nivelului mării, în regiunea Svaneti. Se spune că este satul aflat la cea mai mare altitudine din Europa, locuit tot timpul anului. Anticele turnuri de apărare din piatră, refugiu pentru populaţie în tulburata epocă medievală, sunt simbolul regiunii muntoase Svaneti. În satele din Svaneti (Mestia, Ushguli) turnurile sunt mai numeroase decât casele. În vechea Gruzie (Georgia), credința ortodoxă e aproape de o seamă cu creștinismul. Tsminda Sameba, biserica ridicată la peste două mii de metri altitudine, nu departe de gheţurile eterne ale Caucazului, în satul Usghuli e mai mult decât o biserică, e un altar închinat Dumnezeului creştin la care naţiunea georgiană se convertise încă de pe vremea când Roma antica încă își venera zeii.

 Nemrut Dağı este „muntele dacilor nemuritori din Turcia”, un sanctuar unic în zonă! Numele muntelui însemnă în limba turcă „nemurirea dacilor” sau „dacii nemuritori”. Era muntele sfânt al commagenilor. Commagenii erau neamuri bune cu dahii, dar și cu grecii, cu care se înrudiseră prin căsătorii dinastice. De la aceștia din urmă au moștenit arta construcțiilor grandioase, pentru a „nemuri” tradiția daco-getă. Antioch a înălțat acest sanctuar zeilor „nemuritorilor daci”, muntele având însemnătatea unui Kogaion. Complexul, acoperit cu pietricele albe, cuprinde o piramidă conică, două temple și multe statui sculptate în piatră. Mormintele sub formă de tumuluri, aflate pe marginile complexului, au fost prădate încă din antichitate, de către legiunile romane, care au decapitat și colosalele statui, de 8-10 metri. Locul este recunoscut și pentru apusurile sale fabuloase și se află pe lista patrimoniului cultural UNESCO.

 

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *