“Atelierele de Vară de la Mândra” este proiectul de suflet al Muzeului de Pânze și Povești, dedicat, exclusiv și gratuit, copiilor din sat. Proiectul se desfășoară anual, fără întrerupere, din 2012. Este modul în care înțelegem să întoarcem în comunitate puțin din foarte multul pe care îl primim de ani buni: esență românească, zestre autentică, povești, bucurie și aripi pentru zbor mai departe.
Atelierele sunt posibile datorită oamenilor frumoși care au cumpărat produse din atelierul nostru de zestre contemporană Mândra Chic. O bună parte din profit îl reinvestim, anual, în educație și dezvoltare locală, prin implicare în comunitate: am deschis „Fondul de Educație și Dezvoltare Locală Mândra Chic” la Fundația Comunitară Țara Făgărașului – o mare parte din banii rezultați în urma vânzării unor piese realizate în atelier sunt astfel folosiți exclusiv în proiectul dedicat copiilor. Acesta are ca scop dezvoltarea laturii activ-creative și a personalității fiecărui participant, descoperirea de către aceștia a rădăcinilor vechi, a autenticului local, a lumii de dincolo de granițele satului și oferă o alternativă specială de petrecere a unei părți din vacanța de vară.
” Muzeul de Pânze şi Poveşti – o casă veche din Mândra, de la începutul lui 1900, în care mai mulţi copii şi oameni mari, cu suflet larg cât porţile Raiului, pun la un loc gând cu gând, idee cu idee, mână de la mână, prieten cu prieten şi încearcă să “lumineze”nu doar căsuţa care va găzdui acest proiect, ci un sat întreg!”
Cum am început? În 2012 am început cu o tabără de restaurare a clădirii vechi, cu specialiști veniți voluntar de la București. Ana și Florin restaurau ușile și geamurile vechi în curtea care nu avea porți. Copiii satului, în vacanță fiind, băteau ulițele în lung și în lat și se opreau curioși să vadă ce se întâmplă la noi în curte! “Doamna Ana” și “Domnul Florin” le explicau, foate detaliat și prietenos, procesul de restaurare, iar cei mici nu mai plecau cu orele. Am hotărât să ne organizăm. Am cooptat-o pe Monica, învățătoare, împreună cu care am făcut un plan de bătaie căruia i-am spus “Tabăra DE TREABĂ de acasă… cumsecade şi cu spor!” Ne-am arătat dispuși ca timp de o săptămână să găzduim 20 de copii, timp de 4 ore pe zi. Și, într-un final, au fost peste 70 de copii, minim 10 ore pe zi, timp de două luni.
Ideea de bază a primului an a fost că fiecare dintre noi ar trebui să aibă ca prioritate propria „ogradă”, comunitatea din care face parte! Dacă o să ne vedem de treaba noastră și o să o facem responsabil și asumat, mecanismul lumii o să meargă din ce în ce mai bine! Echipa proiectului și-a propus să creeze un mediu plăcut, în stil tradiţional vechi, în vederea redescoperiirii, conservării şi promovării valorilor specifice zonei şi să sporească valoarea umană a fiecărui copil în parte! Să educe gustul pentru artă şi frumos, să stimuleze creativitatea, dorința de aflare și prețuire a rădăcinilor, spiritul de echipă, fairplay şi disciplină.
Am organizat adhoc, cu ajutorul prietenilor, o serie de activități care mai de care mai speciale, însă două dintre ele au fost laitmotiul fiecărui an în parte: ateliere de iconografie și pictură pe sticlă, în cadrul cărora copiii au învățat despre valoroasa pictură din biserica satului, executată în urmă cu sute de ani de meșterul iconar Savu Zugravu. Și am învățat să pictăm icoană pe sticlă după piese originale aflate în interiorul valorosului monument istoric din 1797 cu hramul „Sfintei Treimi“, ridicat de strămoşii credincioşilor din Mândra într-un stil arhitectural brâncovenesc și având o pictură de aproape 200 de ani. Am avut ateliere de handmade, în cadrul cărora am creat una dintre primele piese de zestre contemporană ale atelierelor Mândra Chic: mândruța – o insignă realizată din suprapuneri de fetru de lână, dantele lucrate în casă și piele inscripționată manual. Ateliere care aveau și componentă antreprenorială, dat fiind faptul că cei care creau aceste mândruțe le și vindeau în diverse contexte și jumătate din banii obținuți îi reinvesteau în materialele necesare continuării proiectului.
Ce a urmat? Într-un rezumat al rezumatului: ateliere de pictură pe sticlă, porțelan sau pe hârtie, ateliere de cântec și dans popular, lucru de mână, restaurare și povești cu invitați speciali pe diverse teme de interes, tâmplărie, dezoltare personală, securitate pe Internet, joc și joacă, proiecții de film, excursii cu bicicleta sau căruța cu cai, ateliere de povești cu invitați speciali, modelaj în lut, vânătoare de comori şi jocurile copilăriei, cusături de semne vechi, mândruţe și păpuși, exerciții de sensibilitate, voluntariat și atitudine civică, responsabilizare, ecologizare, recuperare, restaurare, conservare, ateliere de gastronomie și bucurie vie.