27. Suveica in Brazilia cu Alexandra: Rio de Janeiro, Copa Cabana, Paraty, favele…

Alexandra Huma a dat o fugă, scurt, până la la Rio de Janeiro, în Brazilia, și a luat și Suveica! Au dat o fugă la Copacabana Beach, apoi până în Paraty, un minunat oraș colonial, patrimoniu Unesco. A urmat un tur al câtorva dintre cele peste 300 de insule care sunt în jur, apoi, „de pe minunatele plajele din Trindade, am ajuns direct în favelele din Rio”

Bagaje făcute în grabă şi mult entuziasm, aşa a început călătoria nostră spre Rio de Janeiro. După un drum lung şi obositor,2 escale şi puţine ore de somn, am ajuns. Entuziasmul era tot acolo, oboseala parcă a dispărut, ne aştepta minunatul Rio. Încă încerc să găsesc un cuvânt sau mai multe care să descrie oraşul, dar nu reușesc. E un oraş cu de toate, plaje minunate (Copacabana, Ipanema, Leblon), aer sărat (desupra plajei se ridică nori de sare din ocean), oameni frumoşi şi binevoitori, peisaje care îţi taie respiraţia (Sugarloaf Mountain, muntele Corcovado, favela Rochina), mult verde (Grădina Botanică, Tijuca, cea mai mare pădure urbană din lume), măreaţa statuie Cristo Redentor (Mântuitorul), scări colorate, catedrale imense, fructe şi sucuri naturale colorate şi deliciose, apă de cocos rece, mâncare bună, caipirihna, muzică live, dans, fotbal pe Maracana.

Plaja Copacabana, lungă de 4 km, este una dintre atracţiile turistice ale oraşului, locul unde au avut loc cele mai mari concerte şi întâlniri religioase din lume. De Anul Nou pe plaja din Copacabana se  adună peste 2 milioane de turişti din întreagă lume.

Muntele Corcovado (700 m), domină şi oferă cele mai impresionante şi spectaculoase privelişti ale oraşului. Pe culmea lui se află statuia lui Iisus Hristos (Cristo Redentor, adică Mântuitorul), cea mai mare statuie Art Deco din lume, înaltă de 38 de metri şi grea de 600 de tone. Chipul acestui simbol al creştinismului şi al oraşului Rio a fost realizat de sculptorul român Gheorghe Leonida.

Din Rio, am închiriat o maşină şi am plecat petru 2 zile în Paraty, unul din cele mai bine păstrate oraşe coloniale din Brazilia. Aici, parcă ne-am mutat în altă lume: case albe cu ferestre şi uşi colorate, străduţe pavate cu pietre mari, portul cu vaporaşele multicolore şi cochete, insulele şi plajele din jur, galeriile, magazinele tradiţionale şi buticurile, restaurantele cu mâncăruri deliciose,oamenii frumoşi şi zâmbitori. Au fost 2 zile de vis, în care ne-am încărcat sufletul cu multă linişte şi frumuseţe.

Coloratele scări din Lapa – Artistul Jorge Selaron, care locuia în una dintre casele din zonă, a început să le repare în anul 1990. În locul cimentului, a ales să le decoreze cu faianţă în diferite culori, punând accent pe galben, albastru şi verde, culorile steagului Braziliei. Rămas fără bani, el a cerut ajutorul turiştilor pentru a-şi termină proiectul. Cu ajutorul lor a strâns peste 2000 de bucăţi de faianţă, din peste 60 de ţări.

 

 

 

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *