#zestrecontemporana pentru campioni (Simona Halep, Ana Maria Branza, Cristina Neagu)

Piesele contemporane, lucrate manual,  trec  încet – încet din categoria “industrie casnică” în cea denumită, simbolic, “industria de lux”.  Astăzi, când aproape toată producția vestimentară a lumii se realizează industrializat, digitalizat și cu ajutorul unor procese chimice,  un tricou natural, cu o broderie cusută de mână, cu fir de bumbac sau mătase și în tehnici vechi-autentice, devine un lux. Nu neapărat pentru că nu ni l-am permite mulți dintre noi, ci pentru că sunt tot mai puțini cei care pot realiza, manual, o astfel de piesă.

Poate tocmai de aceea ne-am bucura teribil când am avut în lucru în atelierul nostru, de la poalele Făgărașilor, câteva piese speciale, despre care o să vă povestim mai jos!

  1. Tricou de zestre contemporană pentru Simona Halep, numărul 1 mondial în tenis

“Cred cu tărie că fiecare moment atât de unic cum este cel de a fi numărul 1 în lume, pentru un român, merită dăruit mai departe printr-un simbol transmis generaţiilor ce vin din urmă, de fiecare dintre noi. Datoria noastră este să preţuim ceea ce am primit şi să dăm mai departe. Însă datoria noastră este și să fim rodnici în creaţie.” La iniţiativa Andreei Ogăraru, soţia fostului fotbalist George Ogăraru, care locuia în Olanda în acel moment, am început să pregătim un tricou de #zestrecontemporană, în semn de mulțumire pentru toată emoția și bucuria pe care a dăruit-o Simona Halep românilor, atunci când a devenit, pentru prima dată, numărul 1 mondial, la Beijing! Octavia Lung, inginer de profesie și membru al grupului de lucru Mândra Chic, și-a asumat micul nostru proiect! Am ales împreună, ca design de broderie, reproducerea, în puncte de cusătură, cu bumbac roșu și fir de aur, a celebrului aranjament floral din trandafiri roșii, sub forma cifrei „1“, dăruit Simonei de organizatorii turneului din China, imagine asociată cu acest moment unic din cariera celebrei noastre tenismene. Iar în urma unei șezători online de idei am ales și mesajul: Never give up (pentru că un tricou de zestre contemporană Mândra Chic însemnă mixul de broderie cu mesaj, un concept puternic , care transmite întrega emoție pe care dorim să o împărtășim lumii prin intermediul pieselor noastre de zestre contemporană)

Tricoul i-a fos înmânat Simonei de Gică Hagi, când aceasta a câștigan și turneul de la Roland-Garros, în timp ce sute de români  cântau imnul nostru național, celebrând munca cinstită, perseverența, demnitatea, sacrificiul.

Tricoul este unicat și nu va mai fi reprodus decât contra unor sume considerabile, ce vor fi donate  unor cauze sociale, de educație, mediu sau sănătate!

  1. Tricou și hanorace de zestre contemporană pentru campioana olimpică și mondială la sabie, Ana Maria Brânză

Prima noastră interacțiune cu campioada olimpică a fost în cadrul minunatului ei proiect, Autentică by Ana Maria Brânză. Un proiect cultural centenar, un exercițiu de promovare și admirație, care a avut ca motto: „avem grijă de valorile noastre.” Proiectul s-a finalizat cu o prezentare și un album cu viziuni contemporane ale modei românești,  inspirate de tradiție, ale mai multor designeri de produs autentic, inovator. Am răspuns prezent invitației ei și am creat 2 piese: un hanorac cu o bucată de țesătură reuse, cu forme geometrice, din cultura transilvană și un tricou cu o broderie inspirată din patrimoniul dobrogean, unde își are rădăcinile Ana.  Mesajele pe care le-am ales, împreună , au fost #zestrecontemporană și mândră AMBițioasă.

Ana ne-a mărturisit că i-au plăcut mult tricoul și hanoracul. Ne-am dat seama că nu a fost doar un feedback protocolar, înainte de Crăciun, când ea și domnul Popescu, soțul ei, au comandat hanorace pentru întreaga lor familie extinsă!  Și ce fain au arătat toți, la petrecerea din Ajun!

  1. Tricou pentru Cristina Neagu, numărul 1 mondial în handbalul feminin

“ Când am aflat că urmeaza să o întâlnesc pe Cristina, personal, am știut că vreau să- i dăruiesc ceva frumos și unic. M-am gândit automat la Mândra Chic, al cărui client sunt de ceva vreme bună. Faptul că am întâlnit-o a însemnat o dorință îndeplinită și mă bucur că am putut să îi las amintire o piesă de zestre contemporană, creată manual, special pentru ea. Urmărind-o pe terenul de handbal descoperi sportiva excepțională care e, dar întâlnind-o personal descoperi un om foarte frumos . E extraordinară. Se potrivește de minune cu Mândra Chic. “ (Teodora Morar)

La început de primăvară am creat, tot împreună cu inginerul Octavia Lung, un tricou special pentru Cristina Neagu. Am brodat manual designul unitar al tricourilor ce o reprezintă în handbal și ca mesaj am folosit hashtagul său official #unstoppable. Octavia a brodat și un 8 (numărul campioanei), în aceeași tehnică migăloasă și l-am montat pe spate – o caracteristică a tricourilor marilor sportivi ai lumii, dar cu această particularitate handmade Mândra Chic. Înainte de livrare am păstrat câteva zile tricoul în atelier și l-am admirat! Noi și toți cei care ne-au trecut pragul!

Tricoul este unicat și nu va mai fi reprodus decât contra unor sume considerabile, ce vor fi donate unor cauze sociale, de educație, mediu sau sănătate!

foto Mircea Roșca

  1. Căciulile de dac pentru echipamentul suporterilor handbalului românesc

” Pe Lorand Balint Boți l-am întâlnit prima oară la o conferință în Brașov. Eram amândoi speakeri. La un moment dat am întrebat cine are un simbol românesc asupra lui. Așa, pur și simplu. Era o zi normală, într-o Românie normală, cu 300 de oameni în sală. Discursul meu era centrat pe valori românești și eu sunt o mare iubitoare de tricolor, un om care se uită cu jind la americani, englezi sau francezi când își etalează culorile naționale,  tres chic, pe coperți de reviste gen Voque, sau în alte contexte nenaționaliste, dar foarte catchy. A fost singurul care a ridicat mâna. Purta o brățară tricolor. Apoi a mai ridicat mâna o doamnă, în spate. Era mama lui. Cu origini maghiare. Așa îmi amintesc eu prima întâlnire cu Boți. ” (Alina Zară Prunean, Mândra Chic)

În 20 de ani de marketing, ca Global Account Director, Regional Communication Sub Sahara Africa sau Managing Director a reușit să dea viață foarte multor proiecte naționale, regionale sau globale! A lucrat cu echipe din 40 de țări și a cumulat o experiență fantastică. În 2014 s-a alăturat, voluntar, unei echipe de oameni faini care își propuseseră să relanseze handbalul românesc și a contribuit vizibil pe partea de marketing. De curând a scos o carte cu experiența bogată din acest proiect:   Handbalul este România, România este handbal. Un mic fragment din carte este dedicat și colaborării cu Mândra Chic. Da, am contribuit și noi cu ce ne-a stat în putință la campania de rebranding și relansare. Și suntem mândri, nevoie mare!  

Lupul dacic a fost ales ca simbol al acestei campanii complexe. Stindardul de luptă al echipelor naționale ale României. Numai cei mai buni ajung să lupte sub stindardul lupului dacic, cu lupul dacic sau elemente ale sale pe tricoul de joc.  Recuzita fanilor la meciurile de handbal ale naționalelor României este formată din căciuli de dac, măști cu chip de dac, tricouri cu simbolistică dacică. Imnul echipelor naționale este Căciula, de Ion Hagiu, reinterpretat de Virgil Ianțu și Adrian Despot. Iar mascota handbalului românesc este un dac rebel, prieten al copiilor (fiecare așezare dacică trebuie să fi avut măcar unul:) Da, noi ne-am ocupat de căciuli. Dar n-au fost doar căciulile! Aflați din fragmentul de mai jos, extras din cartea lui Boți, pe care o găsiți online AICI, ce ghidușie am mai făcut împreună:

“ Șansa a făcut să contribuim și noi la nașterea unei  echipe de amatori. Șansa, dar și adunarea energiilor unor oameni buni. Și totul a plecat de la celebrele căciuli de dac. Nu am anticipat deloc cât de greu ne va fi să facem căciulile de dac pentru suporteri. V-am povestit deja că am încercat să adunăm la un loc mai multe elemente care definesc România. Iar dacii sunt doar unul dintre aceste elemente pe lângă enorm de multe altele. Visul nostru era să ajungem ca românii să vină la meciurile României cu căciuli de dac pe cap, așa cum suedezii  vin cu coifurile cu coarne de vikingi. Doar că toți cei care făceau căciuli de dac știau să le facă pentru a fi purtate afară, în frig. Ori nouă ne trebuiau pentru interior, unde este cald și unde oamenii se agită, trăind la intensitate maximă meciurile. În câteva secunde le-ar fi fiert capul, dacă ar fi purtat clasica căciulă dacică. Am lucrat cu o serie de producători de căciuli, nu ne-a ieșit nimic decent. Soluția ne-a venit de la colegul meu Răzvan Pricop – Director de Producție în Leo Burnett – care, după ce epuizaserăm celelalte opțiuni, s-a gândit la Alina Zară Prunean și la Alin Prunean, care aduseseră la viață Mândra Chic și alte proiecte menite a asigura continuitatea tradițiilor românești. Excelentă idee, într-un timp relativ scurt au venit cu o soluție ce putea fi implementată de o fabrică din Zalău, iar BRD a preluat proiectul și a produs 1300 de căciuli de dac foarte frumoase, care au fost distribuite către public în timpul Trofeului Carpați. Și așa ajungem la noua echipă de handbal amatori pe care am nășit-o. Cu o lună înainte de startul turneului, eram la Cluj-Napoca și într-o seară am ieșit la cină cu Alina și cu Alin să ciocnim un pahar de vin în cinstea căciulilor pentru suporteri. Am povestit vrute și nevrute, iar la un moment dat am ajuns să vorbim despre pasiunea pentru handbal, despre handbalul de amatori. Alina era nostalgică după vremurile în care a jucat și ea handbal în școala generală și în liceu și s-a întrebat cu glas tare dacă nu ar trebui să încerce să organizeze și în Zalău o echipă de handbal amatori. Nu știu ce mi-a venit, dar i-am zis pe loc: dacă reușiți să vă faceți echipă și să începeți antrenamentele, îți dau cuvântul meu că organizăm un meci cu o echipă din Cluj-Napoca în cadrul Trofeului Carpați. Probabil că eram convins că nu este absolut nicio șansă ca în mai puțin de o lună să se întâmple așa ceva. Ha! Ardelenii sunt oameni serioși, iar Alina și Alin de câteva ori și mai și. Câteva zile mai târziu primesc mesaj: „ne-am strâns, am avut primul antrenament, ne vom numi Mândrele din Zalău, ocupă-te, te rugăm, de meciul promis.” Colegii din echipa F.R.H. s-au dat peste cap să strecoare cumva meciul în program, cu ajutorul Andreiei am luat legătura cu echipa United Cluj care a fost deschisă să joace contra unei echipe nou create, Marius Pintea și Sebastian Mârza ne-au sărit în ajutor și au îmbrăcat echipamentul oficial de arbitri și am avut meci.  Beneficiind de sprijinul celor de la United Cluj care, după câteva minute de joc, au sugerat un schimb de portari, Mândrele din Zalău nu s-au făcut de râs. Am văzut la lucru foste jucătoare ale Zalăului și chiar ale Oltchimului din Râmnicu Vâlcea. Foarte frumoasă atitudinea de deschidere și sprijin a celor de la United Cluj – este o comunitate cu oameni frumoși. Cu oameni frumoși și cu o nebănuită energie. E minunat cum reușesc să te împingă înainte acești „nebuni” cu tot ceea ce fac. “

Da, am jucat în deschiderea Trofeului Carpați. Iar pe margine se antrenau româncele noastre și braziliencele, campioanele mondiale ale momentului! Și da, oamenii și energiile bune puse împreună pot muta munții din loc!

Foto: Mircea Roșca, Sabin Malisevschi și arhive personale.

 

 

 

 

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *