29. Suveica pleaca din Alba Iulia, cu opire in Helsinki si Tallinn, la Targul mondial de turism de la Matkamessut

La celebrarea celor 96 de ani de la Marea Unire, Valentin Țigău (Radio România Internațional) s-a întâlnit în mijlocul co-naționalilor veniți din 30 de țări, la Congresul Spiritualității Românești, cu Liviu Petrila, un fost maratonist din Bacău, care locuiește acum lângă Helsinki! Înainte de a pleca în Finlanda, Suveica a fost prezentată unuia dintre utimii români în viață dintre cei care au fost prezenți, în urmă cu 96 de ani, la sărbătoarea Unirii, Ion Istrate. Lui Mihai Ogrinji, director general al revistei România Pitorească. Lui Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, academicianului compozitor Eugen Doga, autorul muzicii din filmele Maria Mirabela sau Șatra și al valsului secolului.

Suveica s-a întâlnit, iată, cu Ion Istrate, ultimul român în viață care a văzut Unirea: ” Pe moș Ion Istrate l-am întâlnit, în casa lui din satul Drașov, comuna Șpring, ducându-ne și noi la Alba Iulia, pentru a lua parte la celebrarea celor 96 de ani de la Marea Unire și a fi prezenți, în mijlocul co-naționalilor veniți din 30 de țări, la Congresul Spiritualității Românești. Aveam cu noi, spre a o duce la cinstita adunare a românilor, o altfel de eroină. Una care a făcut înconjurul planetei, dusă din mână în mână, din om în om. Suveica Mamei Ruța din Mândra, Țara Făgărașului. Suveica aceea care, cu reporterii Jurnalului Național, a ajuns și în Malta pe urmele Reginei Maria, și la Muntele Athos. Suveica Mamei Ruța (și ea mai veche de 100 de ani) s-a întâlnit astfel, în drumurile ei, cu ultimul dintre românii care au văzut Unirea. Bătrânul i-a mângâiat lemnul netezit de atâtea mâini și povești, iar suveica a tras din firul amintirilor lui, pentru a țese o pânză nouă.” Jurnalul National 
Din Alba Iulia Suveica a ajuns, pe calea aerului la Helsinki. Călăuze: Liviu,  Excelența sa dr. Cătălin Avramescu (ambasadorul României în Finlanda) și consilierul diplomatic Silviu Jipa. Din periplul finlandez nu a lipsit Havis Amanda, una dntre cele mai celebre statui de aici. Montată în 1908, opera sculptorului Ville Vallgren, simbolizează Helsinki ce se ridică din mare.  Statuia din bronz este înconjurată de patru lei de mare și pești. Deci „Sirena” ce a decis să-și părăsească viața marină și să locuiască pe pământ.
Următoarea oprire a fost Tallinn, capitala Estoniei. La reședința Mitropolitului Corneliu (“În Estonia majoritatea sunt luterani. A doua biserică, după numărul de credincioși, este cea ortodoxă. 200000 aparțin de Moscova, 15000 la Constantinopol. Mitropolitul Corneliu aparține de Constantinopol”) apoi fac cunoștință cu Tamara, o româncă din Cernăuți, stabilită la Tallinn de peste 40 de ani, care vinde murături în piața orașului ( locul preferat a lui Liviu). Vizitează fosta primărie, fac cunoștință cu povestea unui patriot rus celebru: Boris Yeltin și dau o tură prin centrul capitalei. 
La Târgul mondial de turism de la Matkamessut, Suveica a reușit să se intersecteze cu civilizațiile și culturile a peste 81 de țări, în numai două zile:) Aproape 70 de mii de vizitatori au trecut pragul târgului. În zona rezervată asociațiilor de prietenie, suveica s-a aflat la standul României & Moldovei, alături Liviu Petrila. Prima ediție a acestui târg internațional a avut loc în 1987.

 

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *