6. Suveica cu Rares in Valencia – Las Fallas & City of Arts and Sciences

“Printr-o conjuctură favorabilă, într-o zi, pe la mijlocul lui martie 2010, suveica Mamei Ruța a ajuns și pe mâinile mele. Tocmai ce se întorsese din Africa, din deșertul marocan, unde fusese într-o adevărată aventură cu Andrei. Cu mine și gașca mea, prețiosul “artefact” a luat calea Spaniei, mai precis a Valenciei, pentru o adevărată fiesta și un tur al City of Arts and Sciences, o experiență genială, care cu siguranță merită încercată.” Rares Pulbere. Brasov / fotograf.

“Dar să începem cu începutul și să vă povestesc puțin despre festival, despre “Las Fallas”.  Initial fusese o sărbătoare închinată sfântului Iosif, patronul tâmplarilor, dar care cu timpul s-a transformat într-un foarte mare festival de 5 zile. Elementul de bază constă în construirea unor figuri şi compoziţii alegorice din lemn, cu un caracter satiric, inspirate din teme de actualitate, care sunt puse în centrele cartierelor. Fiecare câteva străduțe își construiesc propriul “falla”, find o adevărată mândrie pentru fiecare contribuitor. Practic Valencia se transformă dintr-un oraș relativ liniștit, de 800.000 de locuitori, într-o imensă petrecere cu peste 3.000.000 de oameni. Sute de fanfare care cântă, mii de oameni îmbrăcați în costume tradiționale, care străbat străzile Valenciei, sute de mii de beculețe decorative, milioane de artificii și petarde arse,  infinite covoare de flori (pe unul dintre ele am fotografia cu mândrie și eu Suveica), nenumărata petreceri de stradă și evenimente care au loc peste tot în oras. Cam așa ar fi o descriere minimală a festivității la care a luat parte Suveica. 5 zile neîntrerupte decât de câteva ore de somn… în rest: fiesta!

Și bineînțeles o vizită la una dintre cele 12 comori ale Spaniei, City of Arts and Sciences din Valencia. Am văzut cinematograful, planetariul, muzeul interactiv de știință, am făcut o plimbare prin zona deschisă cu plante indigene din Valencia, am ajuns la galeria de artă cu sculpturi ale unor artiști contemporani, am admirat cel mai mare acvariu oceanografic din Europa și nu am ratat centrul dedicat muzicii și artelor spectacolului.”

O super experiență pe care vă îndemnăm să nu o ratați, orice ar fi!

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *