21. Suveica cu Ion Cristoiu si Traian Basescu in Turkmenistan (B1 TV)

Una dintre experienţele de călătorie extrem de preţiose! În Turkmenistan! Ţara în care nu ai voie să faci fotografii! Şi totuşi, datorită unuia dintre cei mai interesanţi oameni de presă din România, suveica ajunge şi în ţara în care dictatorul întrece prin năstruşnicii  toţi dictatorii din istoria modernă a lumii: statuia sa, placată cu aur şi care se învîrte după soare, declararea cărţii scrise de el Ruhnama drept carte sfîntă a naţiunii, de importanţa Bibliei şi a Coranului, botezarea unui meteorit cu numele unui membru al familiei, redenumirea zilelor şi lunilor anului, înlocuirea cuvîntului turkmen pentru pîine cu numele mamei sale, interzicerea baletului, circului şi a operei, considerate de el inutile, a machiajului la prezentatorii TV (s-a enervat la un moment dat că nu-i deosebeşte între ei!), a fumatului pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în deşert, a play-back-ului. La un moment dat s-a propus ca ţara să se numească Niyazovskoy Turkmenistan. De asemenea, Niiazov a înlocuit Jurămîntul lui Hipocrate cu jurămîntul faţă de preşedinte, a declarat 2003 drept anul mamei sale şi a închis toate bibliotecile publice pe motiv că oricum turkmenii nu citesc.
Ca să înţelegeţi mai bine de ce este atât de importantă această călătorie, iată contextul în care se poate ajunge acolo în acest moment: ” O impresionantă delegaţie de jurnalişti l-a însoţit pe Traian Băsescu în cea de-a doua vizită oficială întreprinsă în Turkmenistan, în zilele de 11 şi 12 octombrie 2012, la invitaţia preşedintelui Gurbangulî Berdîmuhamedov. Partide de opoziţie şi presă independentă nu există….N-a fost nici o îndoială pentru toţi jurnaliştii că regimul din Turkmenistan nu respectă, în materie de democraţie, nici măcar standardele regimului Ceauşescu. Succesor al lui Saparmurat Niiazov, Gurbangulî Berdîmuhamedov a cîştigat scrutinul din 12 februarie 2012 cu 97,07% din totalul voturilor exprimate. Ceilalţi 7 candidaţi au obţinut la un loc mai puţin de 3%!” Ion Cristoiu (Evenimentul Zilei)
Nu avem fotografii cu Suveica in Turkmenstan. Ion Cristoiu a adus videouri și am făcut  o întreagă emisiune dedicată Suveicii și vizitei în Turkmenistan, care a dispărut însă de pe site-ul B1 TV, o dată cu plecarea jurnalistului de acolo…
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *