2. Suveica cu Anca prin Istanbul – Marele Bazar, Sfanta Sofia, malul Bosforului

 

 

 

Marele Bazaar, Catedrala  Sf. Sofia şi o gură de aer proaspăt de pe malul Bosforului. Anca Dincă e arhitect. La început de decembrie 2009 a luat cu ea suveica să-i arate Istambulul, cu tot ce are el mai frumos. La întoarcere s-au prezentat cu un adevărat jurnal de călătorie orientală…

” Aterizare în Istanbul. Ploua! Deja mă gândeam dacă nu cumva Suveica mea s-o fi plictisit în geantă, înfășurată în două eșarfe, ca nu cumva să i se întample ceva… În clipa în care am desfăcut fermuarul poșetei, șturlubatica a vrut direct să încerce scaunul tapițat cu satin, de la măsuța de cafea… apoi m-a rugat frumos să o pun iar în geantă, dar mai la suprafață, să poată observa spectacolul stradal. Hotelul Sapphire, situat în zona veche a Istanbulului – Sultan Ahmet, era de o eleganță subtilă, cu oarecare accente de opulență ce aminteau de Anatolya.

La drum! Am savurat fiecare vitrină de „delight, ferestre cu bijuterii fantezie în montură de aur sau argint, vase pictate, covoare manual țesute și gentuțe, săculeți, cercei… Raiul pe pământ! Dacă mai punem la socoteală și restaurantele și barurile cu specific local, ce ne îmbiau să stăm pe pernele moi și dese și eventual să savurăm și o narghilea, atunci cred că tabloul e complet. Imaginea aceasta boemă ne-a fost brusc ruptă de o alta, la fel de impresionantă: Bosforul!  Apoi, ca să-și aducă aminte de casă, i-am atras atenția suveicii asupra unui ritual turcesc. Semănă tare mult cu războiul de țesut al bunicii, în care își dusese ea majoritatea existenței, ducând încoace și încolo zeci și sute de fire … Mi s-a părut că zăresc o lacrimă de dor și drag. Și am zăbovit aici un pic mai mult! Într-un final ne-am hotărât să cerem ajutor cuiva, ca să ajungem în centru…  și aici intervine Aydin. Un tinerel simpatic foc, care ne-a învârtit și zăpăcit cam 1 oră. S-a dus și s-a întors, a întrebat pentru noi ce și cum, ne-a luat bilete de autobuz pentru a merge în centru…

Green Corner  s-a remarcat un delicos ceai de mere pentru care  am dezvoltat dependență. Am constatat că e bine să fii fată și să vizitezi Istanbulul. Primești tot felul de lucruri „from the house” sau, doar așa… Suveica a cerut voie să facă o poză cu doi tineri ce stăteau la o masă vecină, în asteptarea narghilelei. Zis și făcut… În față aveam imaginea Moscheei Aga Sofia, în spate era Basilica Cistern, în stânga și dreapta se întindea, colorat, cartierul Sultan Ahmet.

Seara, cu ajutorul unor prieteni pe care îi aveam deja în Istanbul, am ajuns în Taksim (un fel de Lipscani al Bucureștiului) unde am servit Raki (nu e pe gustul nostru),  băutura tradițională în zonă, am mâncat inele de ceapă cu sosuri bine condimentate și pește. Am terminat petrecerea la 3 dimineața, într-un club, în care am dansat până la epuizare. Dar taximetristul nostru nu ne-a dus la hotel… ne-a lăsat lângă Hagia Sofia (Moscheea Sf. Sofia), cam la 1 km distanță. Și asa am descoperit cât de frumos este Istanbulul și noaptea. Am visat mătăsuri în acea noapte… Iar suveica valuri din ţesăturile pe care le făcea cu bunica ei la război!
Grand Bazaar– neștiind la ce să mă aștept am intrat încet, cu grijă în ceea ce se anunța raiul cumpărăturilor. Mi-am luat suveica din poșetă și am început să căutăm, împreună, lucruri inedite. Și am găsit: picturi miniaturi ale unui draguț artist, creator de bijuterii unicat, Deniz, săpunuri făcute manual cu diverse arome (de căpșuni, de vanilie, de scorțisoară, de măr) În magazinașul acestuia, suveica a vrut o poză pe tejghea, lângă proprietar!
Din avion, la întoarcere, am aruncat încă o privire asupra Istanbului. Să vezi această metropolă noaptea, de la înălțime… este o altă poveste frumoasă. Te provoc, dragă cititorule, să închizi ochii și să te imaginezi acolo, într-un oraș cu oameni de o modestie nemaiîntâlnită, cu fețele mereu vesele, serviabili, care încearcă să te ajute, chiar dacă nu înțeleg bine ce vrei :). Eu zâmbesc relaxată cu gândul la următoarea vizită în orașul minunilor mele. Suveica, în cală, se relaxează și ea, visând la o altă calatorie prin lume. A trecut Istanbulul în portofoliu, cu mențiunea că îl iubește pentru “culoarea” cu care a bucurat-o!”
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *