#SUNTMANDRACHIC: REUSE / RECYCLE / REDUCE

#suntMandraChic  este, probabil, cel mai important și curajos proiect al nostru de până acum. O campanie de reîndrăgostire de piesele vechi , din garderoba personală și cea extinsă a familiei, rudelor sau prietenilor. O campanie prin intermediul căreia să promovăm o cultură a consumului sustenabil și responsabil. O campanie despre onestitate, autenticitate și plus valoare pe termen lung, despre decizii de cumpărare asumate, despre patrimoniul textil și practici de producție prietenoase cu mediul, despre cum putem fi parte din schimbare, într-o lume care musai trebuie să-și revizuiască atitudinea când vine vorba de consumul de orice fel de resursă. Despre educație, prin exercițiul simplității și simplificării. Și despre un fenomen absolut fascinant și magic: reîndrăgostirea! Da, proiectul nostru este, de fapt,  un mini-ghid de reîndrăgostire!

CONCRET:

–  Invităm în atelier un client pe care ne-ar plăcea să îl cunoașteți și voi, cu care avem valori comune, care împărtășește ideea de “less is more” și care are un stil propriu de a purta piesele noastre de zestre contemporană, stil care ne place și pe care am vrea să vi-l împărtășim.

– Îi punem  la dispoziție pentru o zi, tot showroom-ul , să își aleagă piesele preferate din întreaga noastră gamă de produse și îl provocăm să le mixeze cu piese din garderoba proprie. Nu orice piese:  piese cu poveste, șarm și dichis, pe care poate e tentat să nu le mai poarte și să le înlocuiască cu noi achiziții. Piese care sunt spectaculoase, dar pe care a uita să le privească cu drag și să le iubească. Îl invităm să își regândească poziția față de ele, să le păstreze, să le reinventeze – fie prin intermediul unor combinații fresh, cu ce găsește uitat în cele mai ascunse colțuri de garderobă,  fie să le recreeze, efectiv, printr-un proces creativ de upcycling – pe care noi îl practicăm cu mare bucurie în atelier!

– Această etapă este o adevărată aventură. Din care ne propunem să creăm, la final o serie de outfituri care să ne facă să ne reîndrăgostim de garderoba proprie și de piesele Cenușărese ale acesteia. Produsele  noastre sunt doar prilej și suport pentru acest mini exercițiu  de sustenabilitate. La final, ne dorim ca această practică a căutării, a privitului alfel, a simplificării și a reinventării continue a ceea ce găsim, nu doar la noi în șifonier, ci și la mama sau bunica, prieteni, vecini, tata sau străbunicul, această reîndrăgostire, să devină piatră de temelie pentru schimbarea stilului de viață!

– Următoarea etapă:  invităm un fotograf,  împreună cu care să surprindem nu doar outfiturile, ci întreg mesajul manifest al campaniei noastre.

Și pregătim o colecție de fotografii și videori, inspiraționale.

 

Sunt Mandra Chic

Ania Șimodi este fiica cea delicată a Alinei de la Artisan Flower Concept și a fotografului Iulian Șimodi. Am prins ultimele zile cu livezi înflorite, la final de primăvară, pe dealurile Șonei, pentru un shooting în care ne-am jucat cu bejul și albul pur al pânzelor naturale și al florilor de prun, cu blândețea Aniei, cu finețea dantelelor și cu forța mesajelor manifest, pe care le-am ales pentru mini colecția de piese upcycling, pregătită special pentru copila noastră de poveste.  Ședința foto cu Ania are și un mesaj “subliminal”: scoateți copiii în natură,  povestiți-le despre biodiversitate, împrieteniți-i  cu florile, cu copacii, cu gâzele și cu păsările. Învățați-i să umble desculți prin iarbă, să se joace cu fluturii, cu vântul, cu plantele de leac și cu razele soarelui.

O să facă mai mult decât dacă le-ați croi o pereche de aripi…

Tricoul alb, Mândră dichisită, cu epoleți din dantelă suavă, ca niște flori de prun din livadă, Ania l-a potrivit perfect cu o fustă de tull de culoarea bujorilor aduși de mama ei, care a creat un cadru absolut  perfect pentru ședința noastră foto. Da, am scos și un pat în mijlocul livezii, pentru că numai ce terminasem primele două seturi de lenjerii Mândra Chic. Și pentru că noi toți visam la un dormitor în aer liber, în care să visăm infinitul…

Aceasta este prima noastră piesă pe care am aplicat un colaj textil, desprins de pe un păretar vechi. Sunt 6 bucăți îmbinate într-o structură unitară, ținute laolaltă de o zână, care le strânge puternic, cu fire aproape nevăzute.  Am folosit motivul spicelor de grâu și am combinat, la spate, cu mesajul manifest: “Adevăratele înfrângeri sunt renunțările la vis”. Iar pe pălăriuța cloș, de soare, am pus o Bucurie. Toate cuvintele astea, laolaltă, crează magie. Fetițele au nevoie de rochii magice cu care să călătorească prin lume:)

Numai cu inima poți vedea limpede. E mesajul pe care l-am pus pe o altă rochiță de purtare a Aniei, care a devenit, brusc, rochiță de sărbătoare! E un extras din povestea magică “Micul prinț”. Un mesaj pe care l-am încadrat, la spate,  cu câteva fâșii rebele de pânză netivită. Așa, ca viața care nu e perfectă, dar e uluitoare în imperfecțiunea ei. Și asta nu se poate vedea decât cu inima…

O rochie albă, cu mâneci scurt/bufante, care ațipise într-un fund de șifonier, a devenit, brusc, iubibilă printr-un proces foarte simplu de upcycling: am atașat un șorțuleț de dantelă ivoire, lucrată manual, impecabil, cu un model floral delicat, peste care am aplicat o broderie mecanică cu un cuvânt pe cât de simplu, pe atât de complicat: Iubire! Cuvântul acela special, pe care l-am vrut afișat pe pieptul unei fetițe delicate, care se plimba, desculță, într-o primăvară, printr-o livadă înflorită, transmițând în univers rețeta magică pentru o lume mai bună…

Sunt Mandra Chic

De-a lungul timpului, am strâns o colecție măricică de trăistuțe vintage, pe care le-am reinterpretat, de curând, adăugându-le mici mesaje manifest, brodate mecanic (un touch Mândra Chic, cum s-ar zice:) Ania a ales dintre ele o Bucurie, cu care a defilat prin livadă, purtând în ea o grămadă de vise. Meșteșugul împletirii firelor în dantela traistei le protejază bine, să nu-i fie spulberate…

Și jucăriile preferate ale Aniei, din colecția noastră de pernițe-păpuși, brodate după ilustrații originale, semnate de artistul vizual Ada Mureșan, pe  pânză naturală (umplutură din bumbac ati alergic) Dimensiuni aproximative: 15/25 cm. Le poți achiziționa de AICI

“Sunt Carmina Tatomir, am 25 ani, sunt din Țara Făgărașului, am terminat studiile în domeniul comunicării și relațiilor publice și masterul în publicitate și brand, dar nu profesez în aceste direcții, lucrez într-o zonă mai puțin creativă: in administrație publică.  În timpul liber cânt muzică populară, mă implic în fel și fel de proiecte ale comunității și încerc sa creez un conținut fain pe paginile mele de socializare. Pot spune că, în tot ce fac, se găsește un strop de tradiție românească. Mă regăsesc în tot ce înseamnă Mândra Chic și mă bucur să fiu parte din acest proiect curajos. O să continui să fac exercițiul ăsta de reîndrăgostire de piesele din garderoba proprie și dincolo de shooting-ul de astăzi. Sunt adepta unui stil minimalist și mi-am forțat un pic limitele în acest exercițiu, dar cred că a ieșit tare fain și sper să inspire cât mai multă lume spre zona de Reuse / Recycle / Reduce.  Și vreau neapărat să vă mai fac o mărturisire:  când eram mai mică urmăream cu mare interes toate proiectele Mândra Chic, mai ales cele pentru adolescenți și îmi doream să fiu și eu, cândva, parte din proiectul cu zestre contemporană. Ei bine, iată-mă!”

OUTFITUL CU SACOU ALBASTRU

Elementul  wow al acestei ținute este sacoul vechi, de mai bine de 50 de ani. Taioarele acestea, cu rever, din pânze țesute în casă și finisate la croitoriile din sate sau din cel mai apropiat oraș, erau foarte la modă în anii ’60 / ’70. Acesta a fost, inițial, un paltonaș al verișoarei noastre Monica, pe care l-am transformat în sacou. L-am asociat cu o cămașă din colecția #upcycling  Mândra Chic. O cămașă pe care am montat câteva bucățele dintr-o ie veche, pentru a-i da viață nouă.  Bucățele pe care le-am găsit păstrate, într-o cutie, într-un pod! Cineva se pregătea pentru reutilizare creativă, cu multă vreme înainte ca aceasta să fie o practică tot mai des întâlnită.  Am folosit și o basma de catifea, brodată manual cu flori de câmp, netivită încă, basma achiziționată din târgul de la Negreni, cel mai vechi Târg de antichități din Transilvania, renumit în toată lumea pentru comorile pe care le poți găsi aici. Am accesorizat ținuta cu un pin ceramic realizat de Gruni  – creat pentru a susține Asociația Monumentum în proiectul de restaurare a fațadelor și elemente decorative ale caselor albastre din Șona, satul natal al pictorului Ștefan Câlția, aflat aici, lângă noi.

 

Mandra Chic

OUTFITUL CU PĂLĂRIOARĂ CLOȘ ȘI IE-ROCHIE OVERSIZED

Elementul wow al acestei ținute este o ie veche de Banat, oversized, cu broderie albă de mătase, pe pânză țesută în casă și dantelă manuală la poale, recondiționată perfect de cei de Ie Vie – un proiect de recuperare identitară și repunere în circuit a pieselor de zestre veche, de pe teritoriul României. Pornind de la această “rochie” cu volum, am creat, împreună cu Carmina, un outfit urban, de vacanță. Am asociat cu o pălărie cloș, Converși și o traistă contemporană, din colecția Mândra Chic, cu o bucată de țesătură de pe un păretar vechi, compromis, găsit pe peretele unei case vechi, aflate în colaps, care urma să intre într-un amplu proces de restaurare! Cealaltă parte a păretarului am înrămat-o și a devenit unul dintre elementele importate de decor din noua casă!

  RECYCLING MandraChic

OUTFITUL CU ROCHIE UPCYCLING MÂNDRA CHIC

Elementul wow al acestei ținute este o rochiță ivoire de in topit, pe care Carmina o avea de ceva vreme în garderobă, dar pe care nu a purtat-o niciodată. A ales mesajele, tipul de broderie, poziționarea acestora și am transformat-o, în atelier, într-o piesă de zestre, cu colți de protecție, perfectă pentru plimbările de primăvară, în căutarea naturii reînviate. Am asociat-o cu o pereche de ciocate vintage de piele întoarsă, o sacoșă de pânză și o pălărioară cloș, cu mesaj, din colecția Mândra Chic!

 

suntMandraChic

OUTFITUL CU ÎMBRĂȚIȘĂRI SUAVE DE CATIFEA

Elementul wow al acestei ținute este fusta de catifea eclectică, cu motive geometrice, achiziționată cu ani în urmă dintr-un outlet și păstrată bine în dulap. Salvată de la fiecare curățenie de primăvară de finețea texturii și de culorile vii. Am asociat-o cu un tricou alb, Bucurie, cu dantelă manuală, făcută de dantelăresele de la noi din sat  și cu o eșarfă de catifea, cu ciucuri de mătase, Îmbrățișare, din colecția Mândra Chic (ispirată de năframa din portul local, pe care o purtau bunicele noastre la sărbători) În picioare: o pereche de opinci urbane, achiziționate la una dintre primele ediții ale festivalului Ia Mania, de peste Prut, de la un meșter popular local. O ținută lejeră, de duminică, la biserică.

 

 

Va fi o campanie cu multe povești, textile, accesorii, reândrăgostiri, sustenabilitate, zestre contemporană, descoperiri și noi iubiri,  care sperăm să vă inspire!

PS. De ce #SuntMandraChic? Pentru că în această etapă a existenței noastre Mândra Chic este tot ce am scris mai sus.

PS.2 – Poți practica și tu acest exercițiu de reîndrăgostire de garderoba ta: prin mixuri fresh, proces creativ de upcycling, descoperiri și redescoperiri. Ne-am bucura să vedem și noi ce piese readuci în viața ta. Așa că folosește #SuntMandraChic în postările și Story-urile de pe Facebook sau Instagram, sau în video-urile de pe Tik-Tok și ajută-ne să creăm o adevărată mișcare de reîndrăgostire, care să facă lumea un loc mai bun, iar pe noi mai responsabili și mai chibzuiți!

 

 

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *