RETREAT DE TORS SI TESUT / CURS PROFESIONIST

curs de tesut profesionist

 

CE NE PROPUNEM?

Continuăm misiunea de recuperare a meșteșugului țesutului. Primu pas important în acest proces este să învățăm să țesem!

Prin urmare, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, vom organiza un curs de țesut.  Altă dată femeile învățau în șezătoar, dar noi, în epoca modernă, îi vom zice retreat de tors și țesut. Facem frumos și claritate în gânduri, torcând și aducem toate luptele interioare in fața războiului de țesut și le batem în urzeală.

Ne propunem să învățăm într-un mod structurat și sistematizat, ca să putem ulterior să descifrăm ce au facut bunicile și străbunicile noastre și să conservăm patrimoniul textil casnic. 

Este un curs de începatori – pornim de la zero, dar suntem încrezători că vom ajunge să recuperăm un meștesug aproape pierdut.

Vor fi cinci zile de experiență culturală completă, prin care explorăm patrimoniul textil din Țara Făgărașului, patrimoniul cultural, cunoaștem țesători octogenari și pe dantelaresele din Mândra.

Va fi o incursiune între metode de țesut moderne și tehnici foarte vechi. Vom învăța să țesem și pe razboie de țesut mai noi (table loom), pentru că ne dorim să îi molipsim pe cei tineri de meșteșug.

În plus, vom învăța diverse metode de tors.

 

PENTRU CINE?

Acest curs se adresează celor care doresc să ia tot ce-i mai frumos din trecut și să ducă spre viitor. Este pentru cei care până acum au apreciat patrimoniul textil, iar acum au curajul sa creeze și să se recreeze.

Vom fi 7 cursanți.  4 locuri le oferim sub formă de bursă  pentru persoane interesate din Țara Făgărașului.

Ne dorim să revitalizăm meșteșugul în zonă Aplică la bursă AICI până pe 10 septembrie. 

Mai rămân 3 locuri pentru persoane curioase și interesate. Aici nu avem limitare geografică. Detalii despre costuri și înscrieri sunt mai jos.

 

DESPRE TRAINERI

instructori tesut

 

Lisa Graves este un instructor de țesut manual din Ontario, Canada. Ea a călătorit mult pentru a studia cu diverși Master Weavers și mentori. Lisa țese manual de peste 10 ani și este în prezent înscrisă la două programe academice intensive pentru a obține atât certificările Master Weaver, cât și Master Spinner. În plus, bunica Lisei este din România,iar prin venirea ei aici, pentru prima dată, va fi și o reconectare emoționantă la rădăcini și origini.

 Rebecca Lampered toarce din 1995 și poate fi adesea găsită cu un fus și lână în geantă, gata să o răsucească ori de câte ori se are ocazia. Absolventă a programului OHS Spinning în 2020, Rebecca a predat cursuri și a condus ateliere în regiunile Kawartha Lakes și Haliburton din 2015. În plus, în prezent este instructor în Programul OHS Spinning. Ea deține și conduce o mică fermă de oi Shetland, în Lacurile Kawartha, împreună cu soțul ei.

 

STRUCTURA CURSULUI

Vor fi 5 zile de curs (27 septembrie – 1 octombrie)

 

Învățăm să țesem

30 de ore de experiență practică și aproximativ 4 ore de lucru teoretic, care va continua online, după cele 5 zile de curs.

Pe parcursul cursului, vom învăța să urzim, să montăm urzeala pe război și să alegem tehnica potrivită de țesut. Vom discuta despre echipamente de țesut, consumabile, resurse, numărul de fire de bumbac, cum lucrăm cu diferite fibre, calcularea cantității de urzeală și beteala pentru o țesătură, înlocuirea spatei, setarea, citirea schițelor și modelelor, desenarea și teoria generală a țesăturilor și modelelor. Cursanții vor învăța 5 tehnici de țesut, de la 2 la 4 ițe.

Cursanții vor lucra în perechi pentru a monta războaiele. În timp ce 3 persoane țes, celelalte 3 elevi vor aprofunda partea teoretică.

Toți cursanții vor primi suport teoretic pentru curs.

Vom pune la dispoziție razboiale de țesut de masă (table loom) pe parcursul cursului. Cunoștințele acumulate vor putea fi folosite pentru a monta un razboi de țesut clasic.

Învățăm să toarcem

Timp de 4 ore  vom explora diverse tehnici de tors din România și din alte părți ale lumii. Va fi un mod distractiv de a ne relaxa, în timp ce ne reconectăm cu un meșteșug vechi de milenii. În acest atelier vom analiza cum să selectăm o fibră de lână, cum o pregătim pentru tors, cum extragem fibrele și cum toarcem pentru a crea un fir cu 2 straturi. Vom discuta despre cum să folosim firele toarse manual și cum să îmbunătățim tehnicile pentru a obține firul consistent.

 

DE CE AVEȚI NEVOIE?

Războiele de țesut le punem noi la dispoziție.

Veți avea nevoie de caiet/hârtie, hârtie milimetrica, creion, radieră, pixuri, riglă, calculator, un  telefon pentru a face fotografii/videoclipuri, metru de măsurare, recipient reutilizabil pentru apă.

 

ASPECTE LOGISTICE ȘI COSTURI

Perioada: 27 septembrie – 1 octombrie

Cursul va avea loc la Muzeul de Pânze și Povești din Mândra, Făgăraș

Conținutul cursului va fi livrat in engleză

Lisa și Rebecca nu percep taxă pentru curs, dar va trebui să acoperim și cu ajutorul cursanților o parte din costurile pe care le presupune prezența trainerilor din Canada în România. Costul cursului este de 950 de lei ( 50%  din prețul practicat în mod normal). Banii îi percepem sub formă de donație în contul Fundației Comunitare Făgăraș, pentru proiectul Mândra Chic / Urzeala Vremurilor și

Acest curs este, de fapt, o aventură pentru toți cei implicați. Va fi o întâlnire între prieteni, un schimb cultural de experiențe…

Pentru cazare și masă vom pregăti o serie de recomandări speciale, pentru a alege ce este mai potrivit pentru nevoile și bugetele voastre.

 

Înscrie-te AICI  pentru bursă.

Înscrie-te AICI  la curs.

După înscriere veți primi toate detaliile logistice și tehnicalitățile cursului.

 

 

urzeala vremurilor

 

 

Mai multe detalii despre misiunea noastră, găsiți AICI

 

 

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *