Povestea Suveicii recreata urban si contemporan intr-o expozitie proiect colaborativ, semnat Iulia Gorneanu

Știi că un proiect își îndeplinește misiunea când începe să inspire artiști renumiți pentru creativitatea lor. Când mesajele pe care vrei să le transmiți lumii se retransmit în zeci de alte feluri extrem de creative în diversitate.

Iulia Gorneanu este o româncă specială, care a creat o expoziție itinerantă delicată și profundă, asemeni ei: Măiastra, Port și Transport. Un proiect colaborativ, o instalaţie de artă desfăşurată concomitent în cele două spaţii expoziţionale ale Galeriei Galateca din București, care spune povestea unui artefact ţărănesc pe cât de simplu, pe atât de universal și profund: Suveica.

” Toți artiștii din acest proiect au fost inspirați de povestea Suveicii Mamei Ruță. Elisabeth Ochsenfeld a venit din Germania și a pictat colecția de tablouri cu suveici special pentru această expoziție, Dorin Negrău este prezent cu câteva piese care au defilat la Săptămâna Modei de la New York, Maxim Dumitraș este un sculptor renumit și fondatorul Muzeului de Artă Comparată, Ioana Palicica a creat la Timișoara o colecție de accesorii și bijuterii experimental – purtabilă, având ca element principal… Suveica. Iar Matei Pleșa de la Fascinația Meșteșugului a creat filmul O Suveică în jurul lumii, proiectat continuu, zii și noapte, timp de o lună, pe câteva ecrane mari în interiorul galeriei și în experiorul acesteia, cu vedere la stradă, pentru orice trecător ce se va afla luna aceasta prin centrul Bucureștiului”

 Suveica Mamei Ruţă este un obiect românesc, autentic, cu care se ţese pânza în război, despre care s-a scris că ar fi “cea mai faimoasă suveică din lume, după cea a Penelopei”, sau „cel mai interesant și duios proiect internațional de călătorie” care are în portofoliu aproape 1 milion de kilometri.

Expoziţia a fost deschisă în perioada 8 iunie – 8 iulie, perioadă în care, în shop ul galeriei, a fost prezentă și o colecție specială de piese de zestre contemporană, realizată în atelierul șezătoare Mândra Chic, acasă la Mama Ruță.

La eveniment a fost Leon, Călăuza de doar 8 ani, care a adus Suveica din Brazilia pentru a o duce la evenimentul Iuliei de la Galateca și a o înmâna apoi lui David, care a plecat pe urmele lui Hans Christian Andersen.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *