Perna de acasa – proiect personal de calatorie, inspirat de Suveica Mamei Ruta

Despre Suveica Mamei Ruța prin lume se spune, tot mai des, că este unul dintre cele mai duioase proiecte internaționale de călătorie! Are aproape 1 milion de kilometri parcurși timp de 10 ani de la un capăt la altul al pământului, dată din mână în mână de oameni buni, pe care noi îi numim „Călăuze”.
Suveica are acasă, în Mândra, satul Mamei Ruța, camera ei cu povești, în cadrul Muzeului de Pânze și Povești. Aici se strâng vara copiii din sat la work-shopurile gratuite de creație și descoperire a specificului local. Casiana este una dintre fetițele voluntar care au petrecut zile întregi în atmosfera generată de povestea noastră de la Mândra, la workshopurile de peste vară! Aici Casiana s-a hotărât să facă facultatea de antropologie. A plecat la București și de acolo în multe călătorii prin lumea largă. Inspirată de povestea Suveicii, a transformat perna ei de zestre, creată în atelierele Mândra Chic din cadrul Muzeului,  într-un călător purtător de povești.

” Perna de acasă este obiectul alături de care am început să călătoresc încă din anul 2016 și alături de care am strâns amintiri și le-am pus bine în suflet, în Zestrea mea. Călătorind foarte mult singură, simțeam nevoia de ceva să mă aducă mai aproape de acasă, de familie, de Țara Făgărașului, așa am decis să iau zestrea și să plec alături de ea prin lume. Ea m-a însoțit nu doar la călătorii, ci și la evenimente, festivaluri, lucrurile care pentru sufletul meu reprezintă călătorii.

Prima excursie a fost la mare, pentru mine, a fost prima dată la mare după 14 ani. Am fost la Olimp și ne-am îndrăgostit de albastrul mării și peisajele hotelurilor vechi. De atunci și până în prezent avem sute de ore pe tren împreună, ne place să călătorim cu trenul, savurăm fiecare peisaj văzut printr-o fereastră de tren. Am mers la Orșova, Anina, Oravița, Cazanele Dunării, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Piatra Neamț, Iași, Târgu-Mureș, ș.m.a.d. dar sufletul ne-a purtat și prin străinătate, Barcelona, orașul cu care ne-am căsătorit, Roma, dar și Budapesta. Fiecare excursie cu perna de acasă reprezintă o călătorie de pus în zestre și la un moment dat de dat mai departe prin câteva rânduri scrise.

Nu ne-am despărțit niciodată , nu am lăsat-o să călătorească cu altcineva, deși mi-aș dori ca ea să ajungă în cât mai multe locuri, însă sunt egoistă și vreau să mergem împreună la drum.

Când ajungem într-o locație, ne pozăm, ne pozăm cu punctele turistice, ne pozăm în restaurante/pub-uri pe care le apreciem și vrem să le promovăm, ne pozăm cu oameni și peisaje.” Casiana Tudor – călător, călăuză, nepoată de zestre  a Mamei Ruța

Povestea pernei de acasă a ajuns și la Caleido, un festival de teatru care își dorește să promoveze diversitatea culturală.  Fosta colegă de facultate a Casianei, Monica Ioana Milea, a regizat acest mic documentar pentru un curs de la facultate.

„Povestea din spatele acestui film este despre cum obiectele investesc o legatură afectivă cu oamenii. Așa cum spunea socioloaga Violette Morin, „capacitatea unei persoane de a acționa ca subiect social este definită prin relația sa cu lumea materială și mai ales cu anumite obiecte care îl reprezintă”. Prin urmare, ceea ce am vrut să ilustrez prin acest scurt filmuleț este că perna Casianei a fost transformată într-un obiect biografic, creându-se o puternică legatură între ea și perna ei și consolidând legatura cu familia ei prin intermediul acesteia.”

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *