Muzeul de Panze si Povesti – istoria locului si imagini din interior

Muzeul de Pânze și Povești este un mic centru cultural în satul Mândra, din Țara Făgărașului. Un proiect de familie, dedicat oamenilor și poveștilor locului, coordonat de Alina și Ioana Zară. Muzeul  găzduiește, în două case din sat, colecții de pânze – piese de zestre veche cu specific local, colecții de povești, sub diferite forme (cărți poștale, volume, expoziții), atelierele Mândra Chic, cunoscute deja de românii din toată lumea, în care se creează piese de zestre contemporană, dar și proiecte dedicate, gratuit, copiilor din comunitate, campanii de mediu și civice, tururi ghidate și un proiect internațional de călătorie, Suveica Mamei Ruța în jurul lumii.

Muzeul se găsește în casa Mamei Ruța, prima casă din Mândra “cu ciment la temelie, făcută cu bani din America”. La începutul lui 1900 oamenii din zonă plecau la muncă peste ocean, să facă bani cu care să-și construiască o casă. Mergeau 6 luni cu vaporul dus, stăteau acolo un an, mai făceau 6 luni întors, și la final reveneau acasă cu “mia” de dolari, cu care își făceau o căsuță. Mii de oameni au plecat atunci din Țara Făgărașului în America. A fost un adevărat fenomen… Se spune chiar că pe vasul Carpathia, care a salvat supraviețuitorii de pe Titanic, se aflau și mândreni, în drumul lor spre tărâmul făgăduinței. De unde s-au întors doar câțiva, printre care și unchiul Ioan, care a ridicat împreună  cu mătușa Maria căsuța care acum a devenit locul de referință al comunității care numără aproape 3000 de suflete (peste 90% români, ortodocși). Muzeul are o mini expoziție cu piese care amintesc de această perioadă. Casa a suferit o serie de intervenții în perioada comunistă, apoi după 2010 o restaurare funcțională, în cadrul căreia s-a încercat recuperarea cât mai multor elemente vechi.

Casa e situată la numărul 239, pe drumul principal care leagă Mândra de Toderița, un sat aflat mai în sus, spre munte. După restaurarea funcțională avem o curte generoasă cu un umbrar în paralel cu casa, unde cândva era un păr care făcea „pere tămâioase”. O fântână cu apă numai bună de folosit pentru irigarea grădinii de legume  și un deal cu pomi fructiferi. Casa a păstrat vechea structură: în Casa de Sus  sunt cele două camere inițiale, care găzduiesc acum un ansamblu cu piese specifice comunității. Un interior de casă creat exclusiv din elemente care au aparținut Mamei Ruța, familiei ei extinse, rudelor și oamenilor din comunitate. De la patrul de zestre, la războiul de țesut funcțional cu toate acareturile din jurul lui și până la dulapul cu pânzături, dichisuri și o spectaculoasă colecție de cămăși din sat! Prispa veche de lemn a fost înlocuită în anii ’70 cu una lungă, din cărămidă, iar în partea de jos a mai fost adaugată o încăpere mare, în care acum funcționează Camera cu povești – zonă în care este o expoziție permanentă de povești sub diferite forme de expunere și unde au loc evenimente punctuale: atelierele de vară pentru copii, conferințe, concerte, prânzuri locale, etc  Ulterior, din necesități de secol XXI a fost construită și o baie. În casa din vecini, la numărul 241 funcționează atelierele Mândra Chic, în cadrul cărora se creează piese de zestre contemporană,lucrate manual și inspirate de tradițiile locului!

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *