Muzeul de Pânze și Povești, în calitatea sa de mic centru cultural, de educație și dezvoltare locală, găzduiește prânzuri locale, tururi ghidate, concerte, conferințe, șezători, spectacole, petreceri, expoziții, vânători de comori, exerciții civice sau de mediu, ateliere de creație sau cunoaștere a specificului local, filmări de videoclipuri sau emisiuni de televiziune. E un loc viu, care trăiește în fiecare clipă și se lasă descoperit cu smerenie și bucurie!
—
Prânzuri locale
Într-o zi de vară, până-n seară, Muzeul de Pânze și Povești a găduit un soi de prânz local, cum i-am zice noi! Mai sofisticat spus: o experiență gourmet și art&craft, special creată pentru HONG KONG Museum Society. O experiență cultural – tradițională oferită unui grup absolut minunat de asiatici, care s-au aflat într-un tur inedit, prin intermediul căruia descoperă Transilvania! O experiență pregătită de Gourmet Tour & Chef Daniela Graură, la noi acasă! A fost un schimb fascinant de mesaje culturale! O galerie senzorială de excepție.
Într-o altă zi ne-am aflat Găzduitori de Prânz local pe Harta Culinară a Țării Făgăraşului. Un contraatac la mici si bere cu un concept ce se regăsește într-un proiect mai mare, pregătit de Elena Daniela Graură și echipa ei. Muzeul de Pânze şi Poveşti este una dintre gazdele pe care le-a ales Dana pentru această minunată incursiune în cultura gastronomică a Țării Cerurilor Deschise. Se gătește doar cu ingrediente de sezon, de la noi din grădină. După un atelier de cusut mândruțe am întins masa pe prispă sau în curte și ne-am minunat de cât de bune sunt piciorușele de broască (nu degeaba mândrenii sunt porecliți “broscari”), ciorba de coasă (din pui tânăr de curte), orezul cu lapte sau alte gustoșenii:) Apoi ne-am plimbat agale pe dealurile cu flori și cu vedere la munte. Și într-un final am scris cărți poștale celor dragi.
Tururi ghidate și ateliere de meșteșuguri și povești
Într-o zi am împărțit bucuria unui soare domol cu turiști englezi, suedezi și francezi. Pe ulițe, prin cimtir și la umbră, pe prispa căsuței noastre, printre istorioare și zestre veche! Am mâncat căpșuni din grădină și prajitură cu urdă, am băut socată și ne-am întâlnit poveștile culturale într-o trăncăneală relaxată.
Într-o altă zi am făcut schimb de impresii despre zestrea locală cu un mic grup de turiși din Australia. Noi am povestit despre cămăși și țesături vechi sau contemporane, iar ei ne-au spus istoria celebrelor cizme UGG – făcute inițial pentru ciobanii australieni! La final, ca de obicei, s-au scris cărți poștale.
Într-o altă zi am găzduit un mic atelier pentru un grup vesel venit tocmai de la Viena într-o vacanță experențială organizată de My Secret Romania, pentru a descoperi Țara Făgărașului. O excursie mame – fiice! Au poposit câteva ore și la noi pentru a se conecta la valorile unei comunități care creează zestre contemporană la poalele Muntilor Făgăraș! Au scris cărți poștale, au ascultat povești, au creat tricouri și și-au făcut mândruțe cu mâna lor în atelierul Mândra Chic.
Într-o altă zi am fost gazde pentru oamenii faini din programul internațional ViabilityNet 3.0. al VIA Foundation Praga, ce are ca scop echiparea liderilor comunitari din Europa Centrală și de Est cu tot ceea ce înseamnă munca în comunitate, maparea comunității și a resurselor ei, cât și dezvoltarea capacității de a evalua impactul pe care acțiunile întreprinse le au în comunitate. Atelierul de povești de la noi a fost, se pare, extrem de inspirațional pentru lideri comunitari din Bulgaria, Slovacia, Cehia, dar mai ales Ucraina, aceștia dorind să preia din ideile inovatoare pe care le-au descoperit aici și să le implementeze acasă la ei. Inițiativele bune ajung departe, nu-I așa?
Într-o altă zi ne-am deschis larg porțile pentru câteva zeci de prunci fabuloși! Creatorii de Viitor sunt tineri exceptionali, reuniți într-o comunitate activă și dinamică. Ei sunt cei care vor crea viitorul! Sunt adolescenți pe baza unor parametrii de performanță (olimpici internaționali / sau naționali,câștigători de premii internaționale sau naționale în proiecte sau concursuri de teatru, muzică, dans sau oratorie/debate, câștigători de cupe, medalii și premii naționale și internaționale în competiții sportive diverse, implicare deosebită în voluntariat și programe sociale).
Am povestit despre reconectarea la tradiție, despre valorile contemporane derivate din zestrea veche de patrimoniu și despre viitor. Educația poate salva lumea! Acești Feți Frumoși și Cosânzene, care vin vașnic pe urmele eroilor din poveștile românești, o vor salva, cu siguranță!
Într-o altă zi ne-am lăsat fermecați de 10 scriitori englezi care fac un tur prin România cu intenția de a scrie o carte sub formă de ghid turistic. Suntem recomandați ca “un mic proiect local, de familie, care spune și creeaza povești fascinante cu pânze și vorbe din cultura zonei”.
Într-o altă zi am intrat pe tărâmul poveștilor alături de 50 de copii de la o școală de artă din Timișoara. Îl declarăm cel mai interesant și interesat grup de copii care ne-a vizitat vreodată. Au ascultat fiecare poveste, au pus zeci de întrebări sincere, s-au îndrăgostit de pernițele noastre colțișor și de cărțile poștale. Au asemănat lucratul la războiul de țesut cu cântatul la pian – schița de modele seamănă foarte tare cu un portativ. “Si interpretarea”! Mălina, fetița cu ochi albaștri și pistrui, ne-a cucerit cu candoarea ei, cu interesul și curiozitatea sa pentru fiecare colțișor de muzeu:) Când ajungi cu poveștile și mesajele tale manifest despre rădăcini, la copii, câștigi bătălii extreme de importante cu globalizarea și dezrădăcinarea! Și te încarci cu o bucurie care nu se poate descrie în cuvinte!
Într-o altă zi am fost gazdele unui atelier de artizanat și creație multimedia. Actori, scenografi, artiști multimedia și copii s-au jucat de-a “Frumoasa din pădurea adormită” – o adaptare dupa Charles Perrault. 15 copii din comunitate au deprins ABC-ul montării unei piese de teatru de păpusi. Echipele au lucrat la dramatizarea poveștii, parcurgând toate etapele procesului de creație: de la ințelgerea textului, a acțiunii și a personajelor, până la confecționarea marionetelor, a decorului și punerea în scenă. Proiectul “Facem teatru de păpuși aparține Asociației culturale Laborazon Maker Space și le oferă tinerilor participanți oportunitatea de a-și dezvolta aptitudini artistice și practice prin activități distractive și înlesnește accesul unor comunități rurale la inovațiile din mediul urban, modern, și, totodată, valorifică și reinterpretează patrimoniul cultural local.
În alte zile suntem gazed preț de câtea ore pentru grupurile de seniori români care descoperă România prin intermediul unor tururi pregătite de agenția de turism Christian Tour, cu care avem un parteneriat fain de mai bine de trei ani. Majoritatea sunt bunici care pleacă de la noi cu lacrimi în ochi și cu daruri de zestre contemporană pentru copii și nepoți.
În altă zi am deschiz muzeul pentru copiii de la Heidi Creșă și Grădiniță din Brașov, grupa mică cu program Montessori! Un fel de petrecere de final de an școlar. Educatoare, părinți, plăcinte, ateliere de joacă și creație și un “Țară, Țară, vrem ostași!” de zile mari. Că de n-ar fi, nu s-ar povesti…
Într-o altă zi echipa unuia dintre cele mai populare reality show-uri de televiziune din Romania a poposit, la final de septembrie, in Mandra, satul cu suveica ce colinda prin lume, cu panze, ceapa si povesti! “Nunta cu surprize” de la Kanal D a descoperit grupul copiilor de la Muzeul de Panze si Povesti care a facut o adevarata demonstratie de atitudine! COVE – prezentatorul emisiunii, s-a dovedit a fi extrem de popular, simpatic si prietenos, intr-un exercitiu de sesibilitate indus de ulitele, oamenii si atmosfera unua dintre cele mai mandre sate din Tara Fagarasului!
Într-o zi am făcut „Vânătoare de comori româneşti prin sat” este cel mai nou proiect al Muzeului de Pânze şi Poveşti Mândra. Acesta este gândit ca un joc cu rost, atât pentru copii cât şi pentru adulţi şi este menit să îi facă pe turişti să descopere locurile, oamenii şi poveştile satului într-un mod extrem de popular. Primii jucători au fost un grup de turişti din Nepal, Polonia, Marele Ducat de Luxemburg şi un coordonator din Bucureşti (care are un minunat proiect – tur prin Transilvania). Povestea „Vânătorii de comori româneşti prin sat” începe la Muzeul de Pânze şi Poveşti, unde turiştii fac cunăştinţă cu organizatorii: copiii din sat, care, în prealabil, au ascuns foarte bine comorile şi au pregătit indiciile. Pentru a avea acces în sat, turiştii cumpără de la atelierul de „mândruţe”, câte un ecuson hande made cu o parolă de acces, după care toată lumea îi recunoaşte şi îi primeşte în joc. De această dată parola a fost „hai – hui prin România”. Primesc şi câte o trăistuţă în care să îşi adune comorile peste care vor da în turul lor pe uliţe! Primul indiciu îi trimite spre biserica monument până la care au de urcat 81 de scări, la capătul cărora vor găsi una dintre comorile picturii murale ortodoxe din Ţara Făgăraşului. Pictură de la începutul lui 1800 a renumitului iconar Ioa Pop Zugravul, impecabil restaurată. Aici, undeva ascuns bine, îi aşteaptă următorul indiciu-poveste, care îi trimite direct „ La Oriţa, femeia care a fost timp de 30 de ani încasatoare la gaz şi care a adunat sute de obiecte atentice pe care oamenii nu le mai preţuiau şi cu care şi-a amenajat o minunată cameră ţărănească. Aici, ascunse bine în lada de zestre, îi aşteaptă merInDARele – ştergare ţesute cu in şi cânepă, finisate cu dantelă de mână şi următorul indiciu!” Acesta îi trimite „La Goaga în sus. Acolo, în cuptorul de pită stau pitite borcănele cu gem de prune, dulceaţă de ceapă şi sirop de brad. În grădinuţa de lângă cuptor, tanti Veta sădeşte ceapa. Suntem în Mândra, satul cu pânze, ceapă şi poveşti”. La Goaga găsesc şi indiciul pentru ultima oprire: „ O pită cu gem merge nemaipomenit cu un pahar cu lapte proaspăt muls. Căutaţi mica fermă a lui Comşa”. Nelu Comşa împreună cu famlia sa şi-a încropit peste vale o micro fermă de vaci de toată frumuseţea! Este povestea-exemplu a tinerilor plecaţi în Italia la lucru (atât de specifică zonei) care s-au întors cu o brumă de avere, pe care au investit-o într-o mică afacere cu caracter local! Drumul până la mica lor fermă te duce cu gândul la drumul spre Rai! Iar acolo parcă şi vântul adie mai liber şi mai fericit ca oriunde altundeva! Comoara de aici este paharul de lapre proaspăt muls, în faţa noastră şi povestea acestor români tineri şi frumoşi. La final de zi toată lumea se aşază la masă, apoi turiştii pleacă fericiţi, cu tolba plină de comori româneşti: suveniruri autentice şi amintiri minunate cu locuri şi oameni frumoşi din Mândra – satul cu pânze, ceapă şi poveşti.
Într-o altă zi am filmat un videoclip pentru un colind, pe care am vrut să-l dăruim, drep mulțumire, prietenilor noștri virtuali din toată lumea! Celor care au fost cu sufletul, cu fapta şi cu gândul alături de noi în tot acești ani frumoși… Cel mai potrivit ni s-a părut un colind vesel, aşa că ne-am apucat de treabă! Am invitat-o pe la noi pe Diana Gribincea şi vocea ei minunată, ne-am îmbrăcat cu hainele bune din portul de iarnă şi am pornit pe uliţe, să vestim Naşterea Domnului Hristos! Am filmat clip, am facut fotografii, ne-am bucurat, ne-am bătut cu bulgări, am îngheţat în zăpadă şi apoi ne-am dezgheţat „la gazdă” cu un ceai bun.
Dar poate că șezătorile, concertele rurale în cuib și expozițiile de povești pe ulițele satului sunt cele mai iubite activități ale noastre! Sunt pline de viață și bucurie!