34. Suveica descopera Copenhaga si Malmo – un jurnal nordic de calatorie

Un jurnal de călătorie nordic, semnat de o călăuză de numai 8 ani și jumătate, David, însoțit de Eugenia și Ștefan, părinții lui minunați. Au fost la Copenhaga și Malmo.

” În jurul Micii Sirene, unul din simbolurile orașului Copenhaga, erau sute de turiști, însă David a reușit, totuși, să “fure ” câteva cadre doar pentru ele două.

Am fost și la Fabrica Carlsberg. Inspirați de sloganul lor “Probably the best bear in the world…“, ne așteptam să vedem și “the best factory…”, dar surpriza a fost că se vizitează doar vechea fabrică, devenită un soi de muzeu. Am vrut să surprindem intrarea în fabrică, cu elefanții care sunt simbolul ei… Dar am avut doar “one shot” și nu prea mi-a ieșit. Și steagul danez și elefanții și suveica și aparatul, totul cu o mană, căci în cealaltă aveam, conform tradiției locului, o sticla de bere.

Ne-am oprit apoi la o ciocolată caldă în apropierea casei lui Hans Christian Andersen (cea rosie) și ne-am spus povești unii altora. Suveica nouă, noi Suveicii, David trecătorilor, Danemarca nouă. Danemarca este o țară foarte frumoasă. Și imnul lor național se numeste “Există o țară frumoasă – Der er et yndigt land”. Este monarhie constituțională, Regina lor fiind Margareta A II-a. Își iubesc foarte mult steagul (dannebrog) și îl pun peste tot (unii chiar și pe tortul copiilor). Dannebrog este cel mai vechi steag național folosit, datând din sec 14. Stema lor națională, care este prezentă în toate monumentele, este reprezentată de 3 lei albaștri, fiecare cu câte 3 inimioare. Simbolistica e foarte puternică aici, își iubesc țara și par puternici…

Am ajuns și la Rosenborg Palace. E tare frumoasă Copenhaga, cu liniile perfecte pe care le întâlnești peste tot (clădirile respectă toate același stil architectural) copacii tunși impecabil, totul merge perfect, infrastructura este perfect creată pentru a face un turist să se simtă în sigurantă, se acceptă carduri la plată absolut peste tot, chiar și la târgurile de meșteșugari. Despre trafic… nu mai spun decât că este de vis… Vremea însă este tare capricioasă, chiar frig, am putea zice noi! Povesteam toți trei că ar merita să promovăm aici, printre danezi și suedezi, SPAurile noastre cu apă termală. S-ar simți foate bine!

Malmo a fost un popas mai scurt. Am descoperit un oraș în care meșteșugurile sunt foarte prezente peste tot: pe stradă și în magazine (sticlă, lemn, bijuterii, design vestimentar, țesătorie) Ne-a plăcut mult să colindăm străzile și să descoperim creativitatea nordică. Era și foarte animat, erau concerte peste tot! Cred că Suveicii i-a plăcut foarte mult! Dar e timpul pentru o altă călătorie. ” Eugenia

 

 

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *