26. Suveica Mamei Ruta pe urmele lui Ulise si al Penelopei, careia i-a apartinut cea mai celebra suveica din lume

Ithaka este o mică insulă din vestul Greciei, la sud de insula Corfu. Este o insulă muntoasă, cu climă blândă. Nu poți ajunge aici decât pe apă, de la Kefalonia. Itaka este casa legendarului erou grec Ulise și a Penelopei sale, din ”Odiseea” lui Homer. Odiseea este una dintre cele mai vechi și renumite opere literare din mitologia antică, atribuita lui Homer. Ea prezintă peripețiile regelui Odiseu (Ulise) și ale însoțitorilor lui din Itaca pe drumul de întoarcere acasă, după războiul troian. În multe limbi termenul de „odisee“, inspirat de această epopee, desemnează o rătăcire plină de peripeții.Itaca cea contemporană înseamnă munți, râuri, mare, soare, orașe primitoare, castele, muzee, temple, muzică și mâncare bună și ”Peștera Nimfelor”, unde se presupune că și-ar fi ascuns Ulise comoara la întoarcerea din Troia.

Penelopa este soția lui Ulise. Ea rămâne singură și îl așteaptă cu fidelitate pe Ulise timp de 20 de ani. În tot acest timp a refuzat să se mărite cu fiecare dintre mulții pețitori care i-au făcut curte râvnind tronul, frumusețea și înțelepciunea ei. Deoarece insistența pețitorilor nu o impresionează cu nimic pe regină, aceștia se instalează chiar în palat încercând să o exaspereze prin risipirea bunurilor și averilor lui Ulise. Penelopa se folosește de un vicleșug pentru a obține un răgaz. Ea le promite pețitorilor că va alege pe cineva de soț imediat ce va termina de țesut lințoliul lui Laerte (cunoscut și sub numele de pânza Penelopei), însă lucrul făcut în timpul zilei era desfăcut în timpul nopții. După trei ani însă, Penelopa este dată în vileag de o servitoare. Între timp ajunge și Ulise, supus și el la câteva teste până când soția sa se lămurește că nu este doar o iluziel …

Suveica ce a țesut pânza Penelopei este, probabil, cea mai celebră suveică din lume. Simona Lazăr a fost pe urmele ei. Să ducă și să aducă povești. Iată una culeasă împreună cu Suveica Mamei Ruța. Cele două au ajuns în micul sat Stavros. „Ithaka e o insulă fără apă. Niște instalații desalinizează marea, iar oamenii cumpără apa rezultată cu 1 euro/mc. În acest arid, dar mitic areal, avocatul George Couvaras a descoperit, în via centenară a familiei, un firișor cristalin. Izvorul lui a fost metafora unei zile pe care n-o pot uita… Așa cum nici ei nu vor uita povestea Suveicii noastre”

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *