21. Viata pe indelete – cu familia ionescu si rulota lor, 8 luni prin Europa

Suveica Mamei Ruţa a plecat în martie 2013 la drum împreună cu caravana Viaţa pe îndelete ( cei 5 membrii ai familiei Ionescu, străbat Europa, timp de un an, cu rulota, prin zonele rurale ale acesteia, pentru un schimb cultural inedit) Responsabilă pentru plimbarea bucăţelei de lemn de la războiul de ţesut din Ţara Făgăraşului: Tesa, care la plecare nu împlinise încă 4 ani! Ea  devine astfel cel mai tânăr purtător de suveică prin lume!
” O călătorie de 8 luni menită să ne aducă ceva răspunsuri și să ne schimbe modul de a privi lumea, oamenii, viața în general. 31.000 km, 16 țări, 27 de familii care ne-au găzduit, totalizând 123 de zile, campinguri private și de stat, multe experiențe ce ne fac și azi să „ni se ridice părul pe mână” de bucurie când ne amintim de ele. Și am avut cu noi, deschizătoare de drumuri și purtătoare de noroc, Suveica Mamei Ruța! Și am descoperit împreună tradițiile Europei!” Nicol Trandafir
Predarea Suveicii s-a făcut la Făgăraș, în cadrul unui atelier cu povești al Muzeului de Pânze și Povești. Proiectul “Viaţa pe îndelete” (prima familie din România care pleacă, cu rulota şi 3 copii preşcolari,  prin Europa) a poposit la clasa a-II a A de la Colegiul Naţional Radu Negru şi au povestit cu cei mici despre călătorii temerare, despre curaj, educaţie alternativă, schimburi culturale, destinaţii de vacanţă, peripeţii, familie şi viaţa în rulotă! Elevii au predat suveica Mamei Ruţa, care călătoreşte deja de trei ani prin lume, micuţei Tesa, de doar 4 anişori (neîmpliniţi încă) pentru a o plimba prin cele 16 ţări pe care familia sa intenţionează să le străbată, pe îndelete, în următoarele  luni! Proiectul “Viaţa pe îndelete” este pe cât de temerar pe atât de spectaculos şi inedit! Susţinut de Discovery România, acesta a preluat şi Suveica (proiect internaţional de călătorie al Muzeului de Pânze şi Poveşti Mândra, Ţara Făgăraşului) ca un al 6-lea membru al expediţiei! Bogdan – tatăl, scenograf de film, Nicol – mama, designer de haine pentru copii, Lilu, Tesa şi Bebe Dragon, au dezbătut mai bine de o oră cu elevii şi învăţătoarea acestora Monica Silvia Constandin, despre poveştile pe care le-ar putea duce cu ei, călătorii, alături de suveică! Au căzut de acord că cele mai frumoase sunt cele cu eroi alternativi. Micuţii i-au rugat să spună peste tot prin lume că suveica vine dintr-un loc binecuvântat de Dumnezeu, unde eroii copiilor sunt bunicii acestora! Unii au luptat în munţi, ca partizani împotriva comunismului, alţii au construit fabrici, femeile se luptau cu războiul de ţesut şi suveica şi creau cele mai frumoase pânze din lume… “Bunicul meu era inginer silvicultor! Era un erou care iubea şi salva animalele. Şi-a făcut chiar şi o fermă. Îmi dau lacrimile de emoţie când vorbesc despre el” (Alexandru) “Şi bunicul meu ar fi fost cel mai mare erou şi m-ar fi învăţat să pescuiesc, pentru că era un foarte bun pescar! Din păcate a murit când eu eram foarte mic, dar tot e un erou. Sunt convins. Mai erou ca Spiderman! Eu nu mă mai uit la Spiderman” (Maxi) “Bunicul meu este cel mai mare erou dintre eroi, pentru că întotdeauna mă salvează când am probleme… la matematică” (Ioana) Nicol, mămica eroină, ce a plecat în lume cu cei trei copii preşcolari, le-a spus şi ea povestea cu bunicul său, care a fost erou de război, a stat 7 ani prizonier, apoi s-a întors acasă, a făcut 7 copii şi a contribuit la ridicarea Casei Poporului din Bucureşti, una dintre cele mai mari clădiri din lume! (Primului copil i-au pus al doilea prenume Ilie, după bunicul erou!)
La finalul atelierului cei mici au vizitat rulota în care Bogdan, Nicol, Lilu, Tesa şi Bebe Dragon îşi vor petrece următorul an prin lume! Atelierul de poveşti a fost emoţionant pentru toată lumea! Cei mici au întrebat dacă nu cumva se mai poate lega o rulotă de rulota “Viaţa pe îndelete”, ca să aibă şi ei parte de o super vacanţă! Şi, mai mult, le-au cântat cântecele cu suveica şi ţăranca ce îşi ţese pânza sa, pentru a pleca mai veseli la drum!:)
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *