2 sculpturi inspirate de Suveica Mamei Ruta si semnate de artistul Gheorghe Zaharia

Prima lucrare de artă, inspirată de povestea Suveicii Mamei Ruța în jurul lumii este semnată de artistul Gheorghe Zaharia. Acesta dedică lucrarea Alinei Zară, nepoata Mamei Ruța, cea care a pus la cale proiectul internațional de călătorie.  “Lucrarea mea “VIS”, inspirată după tradiționala suveică a Mamei Ruța. V-o dedic de ziua dumneavoastra”.

  ” Sculptor contemporan preocupat îndeosebi de o simbolistică de sorginte sacră, Gheorghe Zaharia se dovedeşte a fi un artist prolific şi extrem de riguros în tratarea suprafeţelor, interesat să experimenteze lucrul cu toate materialele hărăzite sculpturii.  Şi în lucrările monumentale şi în cele de atelier, sculptorul propune privirii să treacă dincolo de forma vizibilă pentru a desprinde sensurile adânci ale întruchipărilor sale, uneori situate pe graniţa dintre figurativ şi non-figurativ. Introspecţia, meditaţia asupra unor teme fundamentale pe care le abordează, cu grijă pentru plasticitate şi chiar pentru o anume picturalitate a suprafeţelor, sunt evidente şi generatoare de noi expresii. ” comentariu critic Luiza Barcan 2014

Artistul revine apoi cu o nouă operă, de data aceasta creată ca trofeu – cadou pentru câștigătorii unui concurs internațional care ajung pe urmele Sueicii acasă la Mama Ruță. Opera se numește “Ochiul lui Dumnezeu”. Una dintre cele 4 create cu această ocazie este dăruită Alinei și Ioanei Zară și se află la Muzeul de Pânze și Povești din Mândra, casa oficială a Suveicii și a proiectului.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *